Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Peeping Tom (re-release) (Michael Powell, GB 1960)

Peeping Tom

Bekijk trailer

Michael Powell / GB, 1960 / 102 min.

Michael Powells eerste lange speelfilm na de jarenlange samenwerking met Emeric Pressburger betekende vrijwel zijn ondergang als filmmaker. Peeping Tom – studie in voyeurisme en de macht van de camera – werd bij verschijning neergesabeld als ‘ziek’ ‘en ímmoreel’. 4K-restauratie.

poster Peeping Tom (re-release) (Michael Powell, GB 1960)

De schuwe Mark Lewis werkt als camera-assistent in een filmstudio; in zijn vrije tijd maakt hij pornografische foto’s. Als kind is Mark misbruikt voor wetenschappelijke experimenten door zijn vader, een bioloog die de grondslagen van menselijke angst onderzoekt. Hij martelt Mark en legt de paniek van het kind vast op celluloid.

De getraumatiseerde Mark neemt prostituees mee en filmt de vrouwen op het moment dat hij ze vermoordt met een in de camera verborgen steekwapen. Niemand is op de hoogte van Marks psychopathisch gedrag, ook onderhuurster Helen Stephens niet, die soms met Mark uitgaat in vroeg-sixties-Londen

De film werd bij verschijning door de filmcritici neergesabeld als ‘ziek’ en ‘immoreel’ en vrijwel direct uit roulatie gehaald. Het betekende het einde van Michael Powells loopbaan als regisseur. Ook de carrière van hoofdrolspeler Karlheinz Böhm kreeg een gevoelige knauw.

Verontrustend

Peeping Tom – al lang voorzien van de status ‘klassieker’ – geldt als sleutelwerk over het voyeurisme en de agressie van de camera. Begin jaren tachtig werd de film, vooral door toedoen van Martin Scorsese, herontdekt. Scorsese roemde Peeping Tom als ‘de beste film over filmmaken ooit gemaakt, samen met Fellini’s ’ en ‘een schok, een ten diepste verontrustende ervaring’. De film is, na eerdere restauratie op initiatief van Martin Scorseses Film Foundation, opnieuw gerestaureerd, nu digitaal (4K).

Over Michael Powell

Michael Powell (1905-1990) begon zijn carrière in 1925 als assistent van de Hollywoodacteur en regisseur Rex Ingram. Hij werkte als cameraman, editor en scenarioschrijver. Van 1942 tot 1956 regisseerde en produceerde hij met filmpartner Emeric Pressburger een nog steeds bewonderd oeuvre, waarvan klassiekers als Black Narcissus (1947) en The Red Shoes (1948) deel uitmaken.

Voorfilm

Voorafgaand aan Peeping Tom kijk je naar de korte film Transformation By Holding Time (Landscape) van Paul de Nooijer uit 1976. In deze drie minuten durende experimentele film wordt het beeldvlak geleidelijk gevuld met polaroidfoto's, gemaakt vanuit één standpunt in één shot zonder montage.

Peeping Tom in de pers

…visionair en gewaagd… (NRC Handelsblad)

…sterk… (**** VPRO Cinema)

...geweldige film...zo briljant...verbazingwekkend fris en boeiend...interessant...uitstekende acteurs...erg goed...bijzonder...zeer de moeite waard... (****1/2 Cinemagazine)

Te zien in Eye en in landelijke bioscopen.

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Michael Powell

Productiejaar

1960

Productieland(en)

GB

Originele titel

Peeping Tom

Lengte

102 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP, 35mm

Onderdeel van

The Creative Worlds of Powell and Pressburger

Michael Powell en Emeric Pressburger vierden grote successen met films als The Red Shoes (1948), Black Narcissus (1947) en A Matter of Life and Death (1946). Eye presenteert het eerste grote overzichtsprogramma van het werk van Powell & Pressburger in Nederland.

Lees meer
campagnebeeld The Creative Worlds of Powell & Pressburger

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Peeping Tom (re-release) (Michael Powell, GB 1960)
still Peeping Tom (re-release) (Michael Powell, GB 1960)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 13 oktober 2024 — 5 januari 2025

    Underground

    American Avant-Garde Film in the 1960s

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op