Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Perfumed Nightmare

Perfumed Nightmare

Kidlat Tahimik / PH, DE, 1977 / 94 min.

Een Filipijnse chauffeur wil astronaut worden in Amerika. Deze speelfilm biedt een baanbrekende mix van absurdistische komedie en kritiek. Met vooruitziende blik worden imperialisme, post-kolonialisme en de consumptiemaatschappij ontmanteld.

poster IDFA 2021

In zijn baanbrekende speelfilmdebuut uit 1977 speelt regisseur Kidlat Tahimik, die beschouwd wordt als de vader van de onafhankelijke Filipijnse cinema, een Filipijnse jeepneychauffeur die naar Amerika wil emigreren om astronaut te worden. Als voorzitter van de fanclub voor raketontwerper Wernher von Braun en als toegewijd luisteraar van Voice of America droomt hij van een ideaal Westen. Uiteindelijk bereikt hij in zijn kleurrijk versierde, verlengde jeep Parijs, waar zijn illusies niet standhouden.

Onder de vele grapjes in zijn film schuilt een vurig pleidooi voor fantasie, vrijheid en kosmopolitisme. Met speels gemak mengt hij komedie en kritiek, absurdistische humor en zelfspot. Tijdens zijn omzwervingen door de Filipijnen en Europa maakt autodidact Kidlat Tahimik op ironische wijze gebruik van de stijlfiguren van de etnografische film en de westerse reisdocumentaire. Hij ontmantelt het Amerikaanse imperialisme, het Europese postkolonialisme en de neoliberale consumptiemaatschappij, op een brutale, surrealistische manier die destijds niet eerder was vertoond.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Kidlat Tahimik

Productiejaar

1977

Productieland(en)

PH, DE

Lengte

94 min.

Taal

English

Drager

16mm

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op