Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Philadelphia (Jonathan Demme, US 1993)

Philadelphia

Jonathan Demme / US, 1993 / 125 min.

Deze eerste grote Hollywoodstudio-film over aids brak met heel wat taboes. Tom Hanks speelt een homoseksuele advocaat met aids die zijn machtige advocatenkantoor aanklaagt wegens onrechtmatig ontslag. Ook Denzel Washington maakte indruk als zijn homofobe advocaat. 

poster Philadelphia (Jonathan Demme, US 1993)
Hoewel de filmindustrie talloze mensen had verloren aan aids – met als beroemdste Rock Hudson in 1985 – was er een grote aarzeling om een ​​film over de aids-epidemie te maken, vooral een film die was gericht op de zwaarst getroffenen: de homogemeenschap. Jonathan Demme kon na zijn Oscar voor The Silence of the Lambs het 'creatieve risico' nemen, zoals dat heette in die tijd.

Tom Hanks speelt een homoseksuele advocaat die vermoedt dat hij is ontslagen omdat hij aids heeft opgelopen. Het lukt hem niet een ​​advocaat te vinden die bereid is zijn zaak op zich te nemen, en moet het doen met de homofobe ambulance-jager Joe Miller, eveneens imponerend gespeeld door Denzel Washington.

Hanks won een Oscar voor zijn rol, Bruce Springsteen kreeg er een voor de song 'Streets of Philadelphia'. De taboedoorbrekende film bracht ook zo'n 200 miljoen dollar op, en was zo een wegbereider voor andere filmprojecten over aids die misschien nooit van de grond waren gekomen.

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Jonathan Demme

Productiejaar

1993

Productieland(en)

US

Originele titel

Philadelphia

Lengte

125 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Philadelphia (Jonathan Demme, US 1993)
still Philadelphia (Jonathan Demme, US 1993)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op