Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Pickpocket (Xiao Wu) (Jia Zhang-ke)

Pickpocket

Jia Zhang-ke / CN, HK, 1998 / 108 min.

Met zijn speelfilmdebuut verwierf Jia Zhang-ke in een klap wereldwijde faam. Pickpocket – over het leven van een jonge kruimeldief in het China van de jaren negentig – geldt nog steeds als een briljant commentaar op het zich moderniserende China.

poster Vive le cinéma! Tentoonstelling + film, talks & events

Fenyang, een provinciestadje van 300.000 inwoners, is de habitat van Xiao Wu. Wu is de Chinese evenknie van de westerse ‘slacker’; hij wil geen verplichtingen en boemelt zonder al te veel inspanning door het leven. Overleven doet hij als kleine crimineel, zakkenrollen is zijn specialiteit, ambities heeft hij niet.

Pickpocket volgt de langzame ondergang van een jongeman in een China dat zich in hoog tempo moderniseert. Wie handig meegaat in het marktdenken kan een fortuin vergaren, zoals Wu’s broer Xiao Yong. Wie de weg kwijt raakt in de razendsnelle industrialisering en uit de grond schietende miljoenenmetropolen, is gedoemd tot de marge.

Ronddwalen

Jia Zhang-ke (1970) groeide op in het Fenyang uit de film. Hij volgde een opleiding als kunstschilder en ging later naar de filmacademie van Beijing. Hij kreeg bekendheid als vertegenwoordiger van de ‘Zesde generatie’, een groep filmers die het hedendaagse China onder het vergrootglas legt, vaak met inzet van amateuracteurs.

Pickpocket (1998) viel wereldwijd in de prijzen, onder meer op de filmfestivals van Berlijn, Pusan en Vancouver. Jia werd geprezen om zijn esthetisch uitgewogen, lang aangehouden shots en de ruime kaders waarin de personages lijken rond te dwalen. In meer recente films als A Touch of Sin (2013) en Ash Is Purest White (2018) laat hij deze stijl los.

Gerestaureerd door Film Foundation’s World Cinema Project en Cineteca di Bologna in het L'Immagine Ritrovata laboratory, in samenwerking met MK2 en Jia Zhangke. Gefinancieerd door Hobson/Lucas Family Foundation.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jia Zhang-ke

Productiejaar

1998

Productieland(en)

CN, HK

Originele titel

Xiao Wu

Lengte

108 min.

Taal

Mandarin Chinese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Vive le cinéma! Art & Film

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het filmmuseum en de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben Eye en het IFFR vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen benaderd. Hiermee vieren Eye en IFFR de grenzeloze kracht en diversiteit die zo essentieel is voor hun programmering.

Lees meer
campagnebeeld Vive le cinéma!, werk van Leopold Emmen
still Pickpocket (Xiao Wu) (Jia Zhang-ke)
still Pickpocket (Xiao Wu) (Jia Zhang-ke)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op