Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Picnic at Hanging Rock (Peter Weir, AU 1975)

Picnic at Hanging Rock

Peter Weir / AU, 1975 / 115 min.

Tijdens een uitstapje verdwijnen drie meisjes spoorloos in een kloof van Hanging Rock, een rotsformatie uit Australische oude tijden. Peter Weirs vertelling over een plotselinge verdwijning geldt nog steeds als een van de beste films over de mysterieuze verhouding tussen mens en natuur. 

poster Picnic at Hanging Rock (Peter Weir, AU 1975)
Vier kostschoolmeisjes en hun lerares op Appleyard College trekken op Valentijnsdag de natuur in. De meisjes willen een bergwandeling maken op Hanging Rock, een 6 miljoen jaar oude rotsformatie in het Australische landschap. Van de vier verdwijnen er drie spoorloos; ook de lerares die een zoektocht naar de vermisten op touw zet, verdwijnt voorgoed.

De regisseur schildert niet alleen de verdwijning maar ook de impact die de natuurervaring heeft op de kinderen en de leraren van Appleyard College. Werden de pubermeisjes fysiek aangetrokken door de overweldigende macht van de mysterieuze rotsformatie? Werden ze wellicht – we schrijven Victoriaanse tijden – bestraft voor hun ontluikende seksualiteit?

Picnic at Hanging Rock geeft geen antwoorden, maar is een fascinerende en beklemmende evocatie van de sensuele en gevaarlijke krachten van de natuur en de onbewuste gedragingen van de mens in die natuur.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Peter Weir

Productiejaar

1975

Productieland(en)

AU

Originele titel

Picnic at Hanging Rock

Lengte

115 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica
still Picnic at Hanging Rock (Peter Weir, AU 1975)
still Picnic at Hanging Rock (Peter Weir, AU 1975)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op