Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Pixote 04

Pixote

De ondertitel van Pixote, a lei do mais fraco (‘de wet van de zwaksten’), is veelbetekenend. De elfjarige Pixote en zijn vrienden zijn opgejaagd wild, kinderen die in een genadeloze maatschappij geen andere optie hebben dan een bestaan de in de misdaad. De film is in Eye te zien in een gerestaureerde versie en wordt ingeleid door Eye-programmeur Leo van Hee (voertaal: Nederlands).

Poster pixote

Tussen 1964 en 1985 ging Brazilië gebukt onder een nietsontziende dictatuur. In die periode schokte de in Argentinië geboren regisseur Hector Babenco de wereld met zijn portret van een jonge generatie die niets anders dan geweld kent, en tegelijk dader en slachtoffer is.

Plaats van handeling is Sao Paulo; hoofdpersoon is de elfjarige Pixote die na zijn ontsnapping uit een tuchthuis met een aantal andere kleine criminelen in de wereld van drugs, overvallen en prostitutie belandt; vriendschap en loyaliteit worden er zwaar op de proef gesteld.

erfgenaam cinema novo

Hector Babenco (1946-2016) werd geprezen om zijn rauwe, documentaire stijl die de energie van de niet-professionele acteurs optimaal benutte. Daarmee toonde de filmmaker zich een erfgenaam van de Cinema Novo, waarmee Braziliaanse regisseurs zich in de jaren zestig radicaal afzetten tegen de oubollige eigen filmcultuur en risicoloze Hollywood-import.

Pixote viel alom in de prijzen, maar hoofdrolspeler Fernando Ramos da Silva trok er geen profijt van. In 1987 werd hij, 17 jaar oud, doodgeschoten door een politieagent. Babenco maakte enkele jaren later Kiss of the Spiderwoman (1985), waarvoor hij de Oscar voor beste buitenlandse film won.

Pixote werd gerestaureerd door The Film Foundation (opgericht door Martin Scorsese) in het kader van het World Cinema Project, dat zich vooral richt op de restauratie van niet-Westerse films.

Details

Pixote 01
Pixote 02
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op