Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Polish Prayers

Polish Prayers

Hanka Nobis / CH, PL, 2022 / 85 min.

De jonge Antek huldigt als traditionele katholiek oerconservatieve opvattingen: homoseksualiteit is te genezen, Polen is voor de Polen, abortus is slecht en geen seks voor het huwelijk. Tot hij verliefd wordt en de twijfel toeslaat.

poster IDFA 2022

De tiende Poolse Pride trekt met regenboogvlaggen een kleurrijk spoor door de straten van Warschau. Langs de route staan Antek en zijn vrienden opgesteld om biddend en stichtelijke liederen zingend te waarschuwen tegen het roze gevaar. Antek is een traditionele katholiek, die met zijn broederschap oerconservatieve opvattingen huldigt: geen seks voor het huwelijk, van homoseksualiteit kun je genezen, abortus is een groot kwaad en Polen is voor de Polen. Zijn zusje vindt zijn homofobe gezever onzinnig, want over een paar jaar is de planeet toch al vernietigd, omdat niemand zich wat van klimaatverandering aantrekt.

Lange tijd lijkt Antek in zijn rechts-katholieke omgeving volkomen in zijn element in dit observerende portret, dat hem in afgemeten hoofdstukken volgt bij kerkbezoek, demonstraties, Poolse landdagen en broederschapsbijeenkomsten. Om hem heen wordt er piepjong getrouwd om alras aan het voortplanten te kunnen beginnen, maar als Antek zelf door de liefde gegrepen wordt, sluipt er twijfel in hem. Eerst over het verbod op voorhuwelijkse seks, daarna moet God er ook aan geloven.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Hanka Nobis

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CH, PL

Lengte

85 min.

Taal

Polish

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op