Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
William kentridge 10 drawings for projection other faces 2011 campagnebeeld 0

Political Art & Uncertain Endings: round table discussion

Kunstenaars en fotografen Ad van Denderen, Lebohang Tlali, Renzo Martens en Melle Smets gaan met elkaar in gesprek, onder begeleiding van Nagaré Willemsen. Ter tafel ligt de vraag of Westerse kunstenaars doeltreffend commentaar kunnen leveren op de geschiedenis van Afrika, een continent waar zij zelf niet thuis zijn. Bij de discussie worden fragmenten vertoond uit het werk van de kunstenaars; ook is een animatiefilm te zien uit de serie 10 Drawings for Projection van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge, wiens werk nu tentoongesteld is in Eye.

Poster william kentridge 10 drawings for projection

De een legde in 1991 de laatste dagen van Apartheid vast in het stadje Welkom in Zuid-Afrika, de ander trok naar Ghana om de verwerkelijking van een uitgestelde droom – de fabricage van de eerste Afrikaanse auto voor de westerse markt – vast te leggen, en een volgende filmde een geruchtmakende documentaire over het zijns inziens volledig falen van de westerse hulpindustrie op het Afrikaanse continent.

stelling nemen

Fotografen Ad van Denderen en Lebohang Tlali en kunstenaars Melle Smets en Renzo Martens gaan gezamenlijk in gesprek. Met Welkom in Suid-Afrika/Welkom Today, Turtle 1 en Enjoy Poverty namen de makers op verschillende manieren stelling ten opzichte van de relatie tussen Afrika en West Europa.

bevoorrecht

In hoeverre zijn westerse kunstenaars toegerust om zich uit te spreken over de geschiedenis van een continent waarvan zij zelf geen deel uitmaken? Wat betekent hun geprivilegieerde positie als maker-van-buiten? Hoe geven ze vorm aan hun bevoorrecht perspectief?

Bij de discussie worden fragmenten vertoond uit het werk van de kunstenaars; ook is een animatiefilm te zien uit de serie 10 Drawings for Projection (35mm) van William Kentridge, waarin de recente geschiedenis van Zuid-Afrika wordt belicht.

Let op: de voertaal van het gesprek is Nederlands, en gedeeltelijk Engels.

De tentoonstelling Welkom Today is vanaf 18 mei te zien in het Stedelijk Museum.

Details

Onderdeel van

William Kentridge (2019)

In 2015 schonk de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge 10 Drawings for Projection (1989-2011) aan het filmmuseum. De tien korte animatiefilms betekenden Kentridges doorbraak in de internationale kunstwereld. De films, die de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika belichten, zijn deze zomer als grote installatie te zien in Eye.

Lees meer
William Kentridge, 10 Drawings for Projection, Other Faces (2011)
William kentridge 10 drawings for projection history of the main complaint 1996 06
William kentridge 10 drawings for projection monument 1990 01
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op