Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Portrait de la jeune fille en feu eye filmmuseum 8

Portrait de la jeune fille en feu

Céline Sciamma / FR, 2019 / 119 min.

De verhouding tussen een mannelijke schilder en zijn vrouwelijke model is al eeuwen een bron van pikante verhalen en suggestieve roddels. Scenarist en regisseur Céline Sciamma (Tomboy, Girlhood) beziet het onderwerp in haar nieuwe film vanuit een radicaal ander perspectief. Zowel schilder als model zijn allebei vrouw. Winnaar beste scenario op het Filmfestival van Cannes 2019.

Poster portrait de la jeune fille en feu eye filmmuseum

In 18de-eeuws Bretagne zoekt een gravin naar iemand die erin slaagt een portret te schilderen van haar dochter Héloïse. Eerdere pogingen zijn mislukt omdat de jonge vrouw zich verzet tegen het huwelijk dat haar moeder voor haar heeft gearrangeerd. De keus valt op portretschilderes Marianne. Onder het mom van gezelschapsdame brengt Marianne de dagen door met Héloïse, terwijl ze 's nachts in het geheim aan haar portret werkt. Maar naarmate de tijd vordert, wordt de band tussen de twee jonge vrouwen hechter en intiemer.

female gaze

Sciamma's 'female gaze' op de liefdesgeschiedenis van Marianne en Héloïse geeft beide hoofdrolspeelsters, Noémie Merlant en Adèle Haenel, alle ruimte om te schitteren. Decors en kostumering zijn historisch accuraat, maar leiden het oog nimmer af van waar het in de film écht om draait. Ook de subplot rond een ongewenst zwangere bediende staat in dienst van Sciamma's centrale thema. Hoe vind je als vrouw je plek in een wereld waar de regels door mannen worden gedicteerd?

“...verbluffend natuurlijke chemie...schitterende film...schilderachtige taferelen...weloverwogen...groots, romantisch drama...meesterlijk...zindert...overrompelt als ode aan een grote liefde... (***** De Volkskrant)

“...Wat is liefde? Het antwoord is dit: Céline Sciamma's prachtige kostuumdrama...soms zo intens dat je even je ogen moet sluiten om minder te voelen...grandioos...Als er ooit een canon met de belangrijkste films over de liefde wordt samengesteld, dan mag deze daar zo in...beeldschone film... (***** Trouw)

“Prachtige film...aangrijpend...meesterlijk...mooi, memorabel...zeer decent en smaakvol...slotbeelden maken een onuitwisbare indruk... (***** Algemeen Dagblad)

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes showing explicit sex

Regisseur

Céline Sciamma

Productiejaar

2019

Productieland(en)

FR

Originele titel

Portrait de la jeune fille en feu

Lengte

119 min.

Taal

French, Italian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Portrait de la jeune fille en feu eye filmmuseum 5
Portrait de la jeune fille en feu eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op