Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The party and the guest

Praagse Lente + The Party and the Guests

Subversief, surrealistisch, geestdriftig: de Tsjechische cinema van de Praagse Lente nam vele bijzondere vormen aan. Op deze avond spreekt gastheer Jaroslav Rudiš met Michal Bregant, directeur van het Tsjechisch filmarchief, en auteur Jan Novák. Georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch Centrum.

Praagse lente

De Tsjechische cinema van de Praagse Lente was subversief in zijn verzet tegen rationaliteit. De kritische noot kwam verbloemd in beeld: dat kon ook niet anders, want de films waren tegen het systeem, maar maakten ook deel uit van het systeem, want alle films werden door de staat betaald. Een avond vol films die de vele gezichten van de Tsjechische cinema rond 1968 laten zien.

The Flat Jan Švankmajer Tsjechoslowakije 1968Surrealistische korte film waarin een man komt vast te zitten in een flat waar niks zich aan de natuurwetten lijkt te houden. Het glas waar hij uit drinkt verandert constant van formaat en de muren vallen hem aan. Komisch en sinister tegelijkertijd.

Silence (Ticho) Milan Peer & Milan Maryška Tsjechoslowakije 1969Film vernoemd naar het gelijknamige lied dat de zanger Bohdan Mikolášek schreef over de gevoelens die Jan Palachs dood losmaakte. Palach stak zichzelf in januari 1969 in brand uit protest tegen het terugdraaien van de hervormingen van de Praagse Lente.

Oratorio for Prague Jan Němec Tsjechoslowakije 26'Jan Němec was groot bewonderaar en directe getuige van de Praagse Lente. In zijn documentaire wilde hij de stappen vastleggen die het socialistische Tsjechoslowakije eind jaren 60 zette in de richting vrijheid van meningsuiting. Terwijl hij euforisch de straten van Praag filmde die bruisten van ongekende geestdrift van jonge mensen die een nieuwe wereld zagen openbloeien, kon hij niet vermoeden dat alles spoedig teruggedraaid zou worden door de invasie van het Sovjetleger. Vrede die verandert in geweld en chaos, en hoop die afbrokkelt tot een illusie en pure leegte vormen de eigenlijke onderwerpen van deze film.

De beelden van de Sovjettanks die Němec en zijn crew zonder toestemming maakten, werden het land uit gesmokkeld en onmiddellijk door de westerse media opgepikt.

Němec moest gedwongen emigreren en speelde nog een gastrol in The Unbearable Lightness of Being, die EYE ook vertoont.

The Party and the Guests (O slavnosti a hostech) Jan Němec Tsjechoslowakije 70' (21.15)Een rustige picknick ontaardt in een sinister machtsspel in deze absurdistische speelfilm van Němec. De Tsjechoslowaakse autoriteiten zagen deze studie van onderdrukking en onderdanigheid als openlijke kritiek op het communisme en diens totalitaire agenda. De film werd verboden en pas twee jaar later uitgebracht tijdens de kortstondige Praagse Lente.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

1968

Vijftig jaar geleden kwamen studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand tegen het gezag, van Parijs tot Mexico-Stad. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera’s.

Lees meer
campagnebeeld 1968: You Say You Want a Revolution
Oratorio for prague 1e
The flat
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op