Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Preston Sturges: The Rise and Fall of an American Dreamer (Kenneth Bowser, US 1990)

Preston Sturges: The Rise and Fall of an American Dreamer

Kenneth Bowser / US, 1990 / 76 min.

Wie was de man achter de wervelende screwballcomedy’s uit de gouden tijd van Hollywood? Gedetailleerd portret van leven en werk van Preston Sturges, de regisseur-schrijver die herinnerd wordt om zijn flitsende dialogen en satirische kijk op de Amerikaanse Droom.

poster Preston Sturges: The Rise and Fall of an American Dreamer (Kenneth Bowser, US 1990)
Door kenners wordt zijn werk in een adem genoemd met dat van Billy Wilder, Frank Capra en Ernst Lubitsch. Toch zijn de films van Preston Sturges vele malen minder bekend – geheel ten onrechte, zoals de documentaire van Kenneth Bowser laat zien.

Preston Sturges geldt als een van de briljantste regisseurs van Hollywoods Gouden Tijdperk. Tussen 1940 en 1945 schreef én regisseerde hij een achttal titels die de screwballcomedy een ander aanzien gaven: behalve komedie zijn de films ook sociaalkritisch en nemen ze een loopje met archetypische aannames over genderconstructies als ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’.

Bewonderd door de Coen Brothers

In zijn documentaire vervlecht Bowser leven en werk van de begenadigde schrijver/filmer die Sturges was. Hij was de eerste schrijver in Hollywood die wist te bedingen dat hij zélf zijn scenario’s mocht verfilmen, verdiende sloten met geld en vocht met producenten over de artistieke zeggenschap.

Onder filmhistorici geldt Sturges als een van de eerste auteurs. Zijn werk, dat postmoderne trekken vertoont (Sturges’ films mengen soepeltjes het komische en het hoogdramatische), wordt onder andere bewonderd door makers als Joel en Ethan Coen; hun O Brother, Where Art Thou? (2000) is zelfs rechtstreeks geïnspireerd op Sturges’ Sullivan’s Travels (1941).

Preston Sturges: The Rise and Fall of an American Dreamer vertelt het verhaal van een opmerkelijke man: Sturges veranderde niet alleen ingrijpend het aangezicht van de Amerikaanse geluidscomedy, hij was ook de uitvinder van de kissproof lipstick.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Kenneth Bowser

Productiejaar

1990

Productieland(en)

US

Originele titel

Preston Sturges: The Rise and Fall of an American Dreamer

Lengte

76 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still Preston Sturges: The Rise and Fall of an American Dreamer (Kenneth Bowser, US 1990)
still Preston Sturges: The Rise and Fall of an American Dreamer (Kenneth Bowser, US 1990)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op