Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Prince of Muck (Cindy Jansen, NL 2021)

Prince of Muck

Bekijk trailer

Cindy Jansen / NL, 2020 / 80 min.

Op het Schotse eiland Muck scharrelt een bejaarde boer wat rond tussen zijn koeien, terwijl zijn zoon het echte werk doet. Documentairemaakster Cindy Jansen legt met veel empathie het leven vast van een man die volledig is vergroeid met zijn omgeving en de veranderingen in zijn bestaan stug probeert te negeren.

poster Prince of Muck (Cindy Jansen, NL 2021)

Ze zijn er nog: dunbevolkte gebieden waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Muck, een eiland voor de Schotse westkust, is zo'n plek. De Nederlandse filmmaakster Cindy Jansen situeerde er haar documentaire over koeienboer Lawrence MacEwen. De tachtiger ziet het einde van zijn werkzame bestaan naderen en reflecteert in ontroerende dagboekfragmenten op het verleden.

De toekomst wordt belichaamd door zijn zoon Colin, die tegen de zin van zijn vader het roer wil omgooien. Colin, die niet aan de film mee wilde werken, blijft op de achtergrond, maar zijn invloed op het verhaal is groter dan zijn fysieke verschijning in het ruige, majesteuze landschap.

Dit is, zoals Jansen zelf zegt, een film over nalatenschap. Over het erven van land, van een levenswijze en van een manier van werken die door een jongere generatie niet meer vanzelfsprekend wordt omarmd. Het conflict tussen vader en zoon geeft haar film een pijnlijk melancholieke lading.

Voorfilm

Voorafgaand aan Prince of Muck ziet u de korte film Dichter draagt voor - Ik schrijf je neer (2') van Ramsey & Shariff Nasr uit 2013. Om een jongere generatie te interesseren voor poëzie, hebben voormalig Dichter Des Vaderlands Ramsey Nasr en regisseur Shariff Nasr de krachten gebundeld om 21 belangrijke gedichten uit de Vaderlandse geschiedenis van een visuele vertaling te voorzien.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Cindy Jansen

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

Prince of Muck

Lengte

80 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Prince of Muck (Cindy Jansen, NL 2021)
still Prince of Muck (Cindy Jansen, NL 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op