Pripyat
Nikolaus Geyrhalter / AT, 1999 / 100 min.
Het stadje Pripjat, op vijf kilometer van de Tsjernobyl-kerncentrale, ligt in de 30 kilometerzone die zwaar radioactief is. De inwoners werden geëvacueerd, maar een paar honderd mensen leven er nog. Documentairemaker Nikolaus Geyrhalter sprak ze; hoe ziet hun leven eruit?
Toen Rusland Oekraïne binnenviel, bezetten de troepen enkele weken lang de kerncentrale van Tsjernobyl. Zo werd deze besmette locatie opnieuw wereldnieuws.
De meltdown van een de reactoren van Tsjernobyl in 1986 was de grootste kernramp in de geschiedenis; de straling die vrijkwam kostte duizenden mensen en dieren het leven. Vijfendertig jaar later is het stralingsniveau in het gebied rond Tsjernobyl nog altijd gevaarlijk hoog. Toch werken er honderden mensen om de fabriek te monitoren, af te breken en afval weg te voeren.
Onzichtbaar
In 1999 maakte Nikolaus Geyrhalter de documentaire Pripyat, over het dagelijks leven in de veiligheidszone: een straal van dertig kilometer rond de uit elkaar geknalde reactor. Na de ramp werden 116.000 mensen geëvacueerd, maar enkele honderden bleven achter of kwamen terug. Hoe ziet hun leven eruit te midden van onzichtbare, maar levensgevaarlijke radioactiviteit? Hoe gaan ze om met de gevolgen van het ongeluk?
Geyrhalter (Homo sapiens, Unser täglich Brot) laat vier bewoners van de zone aan het woord in zijn zwartwitvertelling over het leven in een radioactieve omgeving, waar zowel dieren als mensen hun plek hebben gevonden, straling of geen straling. De boer teelt zijn aardappels, een ouder echtpaar mocht terugkeren en leeft al twaalf jaar onder de rook van de reactor.
Dit is onderdeel van
Bijzondere vertoningen
Details
Regisseur
Nikolaus Geyrhalter
Productiejaar
1999
Productieland(en)
AT
Originele titel
Pripyat
Lengte
100 min.
Taal
Russisch
Ondertiteling
ENG
Drager
DCP
Onderdeel van
Cinema Ecologica
Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.
Why in Eye
Toen ik Pripyat bekeek voor de programmering van Cinema Ecologica, leek Tsjernobyls kerncentrale opnieuw een gevaar te worden: de Russen hadden de centrale onder vuur genomen en bezet, de koeling werd een probleem. Ik sprong op de fiets, maar overal waren de jodiumtabletten al uitverkocht. Ik was niet de enige bij wie de stralingsangst uit 1986 weer toesloeg.
Anna Abrahams
programmeur Eye
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.