Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Professione: reporter (The Passenger) (Michelangelo Antonioni, IT/ES/FR 1975)

Professione: reporter

Michelangelo Antonioni / FR, IT, US, ES, 1975 / 119 min.

Speciale vertoning van Antonioni’s Professione: reporter, in aanwezigheid van de cameraman van de film, Luciano Tovoli, ter gelegenheid van de NSC-conferentie voor de beroepsvereniging van Directors of Photography. De slotscène bezorgde de film zijn klassieke status: een ‘onmogelijk’ shot van zeven minuten lengte.

poster Professione: reporter (The Passenger) (Michelangelo Antonioni, IT/ES/FR 1975)

Michelangelo Antonioni maakte drie speelfilms buiten Italië: Blow-up (1965), Zabriskie Point (1970) en Professione: reporter - met een onderkoeld acterende Jack Nicholson in de hoofdrol van de doorgewinterde tv-verslaggever David Locke op reis in Afrika.

Antonioni richt de door Luciano Tovoli virtuoos bediende camera op verslaggever David Locke, die in Afrika een guerrillabeweging onderzoekt. De cynische, door de wol geverfde, verveelde reporter neemt de identiteit van een overleden medehotelgast over en begint een verfrissend onbekend leven.

In zijn nieuwe rol trekt Locke door Europa, belaagd door geheimagenten, wapenhandelaren en een mysterieuze architectuurstudente (Maria Schneider); de reis eindigt in een hotel bij Almeria, Spanje. Het is vooral de slotscène die de film zijn klassieke status bezorgde: een “onmogelijk” shot van zeven minuten lengte, als filosofisch commentaar op het fictieve oog van de camera en de positie van de toeschouwer in de bioscoopstoel.

Professione: reporter werd in Cannes onderscheiden met de Gouden Palm. De film lijkt een thriller - er er wordt een lijk ontdekt, iemand is spoorloos -, maar de whodunit-intrige wordt niet uitgewerkt. Antonioni gebruikt de gebeurtenissen uitsluitend om Lockes gemoedstoestand uit te diepen. “Het uitgangspunt is pure Hitchcock, de uitwerking op en top Antonioni”, schreef een journalist.

Details

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1975

Productieland(en)

FR, IT, US, ES

Originele titel

Professione: reporter

Lengte

119 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

still Professione: reporter (The Passenger) (Michelangelo Antonioni, IT/ES/FR 1975)
still Professione: reporter (The Passenger) (Michelangelo Antonioni, IT/ES/FR 1975)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op