Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still 15 tptdfs c carolina romarek

Prosecutor, the Defender, the Father and His Son, The

Iglika Triffonova / BG, SE, NL, 2016 / 106 min.

Inlevend drama kijkt vanuit verschillende perspectieven naar een waargebeurde zaak bij het Joegoslaviëtribunaal. Meer dan alleen een rechtbankdrama, met bijzonder sterk acteerwerk. Voorpremière, met regisseur Iglika Triffonova en producenten Petra Goedings en Rossiza.

The prosecutor the defender the father and his son 12022088 ps 1 s high 0

De Bulgaarse regisseur Triffonova (Letter to America) dramatiseerde een waargebeurde strafzaak waarin Milorad Krstic terechtstaat voor oorlogsmisdaden die hij als commandant in de Bosnische oorlog heeft gepleegd.

In de openingsscène van de film beschrijven verschillende getuigen koel en efficiënt de wreedheden die zich in het dorp Glogova hebben voorgedaan. Het proces lijkt te stranden door gebrek aan nieuwe bewijzen, maar dan brengt de officier van justitie (Romane Bohringer) een nieuwe getuige in, de jonge Deyan, wier getuigenis een keerpunt in het proces betekent. Verrast door het getuigenis begint advocaat Mikhail Finn zijn eigen onderzoek om de waarheid te achterhalen.

Triffonova neemt de tijd om de psychologische en sociale gevolgen van de Balkanoorlog te onderzoeken en de verschillen tussen de westerse en de Bosnische standpunten duidelijk te maken. Haar invoelende film speelt zich af in drie verschillende landen, waarbij de perspectieven regelmatig verschuiven.

Het doordachte scenario roept allerlei vragen op over het wezen van rechtvaardigheid en vergiffenis. Kan een moeder van een vermoorde zoon troost vinden in de terechtstelling van een oorlogsmisdadiger? Zullen degenen die Bosnië zijn ontvlucht nog wel verwelkomd worden in hun moederland als alle oorlogsmisdadigers hun straf hebben gekregen?

Met Filmthuis kun je vanaf april een EYE-premièrefilm ook online bekijken. EYE selecteert nieuwe films die tegelijk te zien zijn in EYE en via eyefilm.nl/filmthuis. Op 7 april start deze nieuwe service met de première van The Prosecutor, The Defender, The Father and his Son en de prolongatie van Ik wil gelukkig zijn.

“...urgent......elegant gestructureerd...emotioneel intelligent... (**** NRC Handelsblad)

“Intiem, bloedserieus en aangrijpend…fraaie, even onopgesmukte als ferme vertolking… (**** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Iglika Triffonova

Productiejaar

2016

Productieland(en)

BG, SE, NL

Originele titel

Prosecutor, the Defender, the Father and His Son, The

Lengte

106 min.

Ondertiteling

UND

Drager

Onbekend

Still 16 tptdfs c carolina romarek
Still 23 tptdfs c carolina romarek
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op