Pussy Riot Night: Tomorrow + A Punk Prayer + Raymond van den Boogaard
Pussy Riot: A Punk Prayer (RU, 2013), Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin (88’), DCP, Engels/Russisch gesproken, Engels ondertiteld
De leden van het feministische kunstcollectief Pussy Riot werden in 2012 gearresteerd en berecht voor het dragen van “ongepaste” mouwloze jurken in de kathedraal en het verstoren van de openbare orde. In de documentaire Pussy Riot: A Punk Prayer toont regisseur Mike Lerner in interviews en niet eerder vertoonde beelden uit de rechtszaal de vrouwen achter de bivakmutsen, die van speelse politieke activisten veranderden in hedendaagse iconen. Als snel wordt pijnlijk duidelijk dat ze in een schijnrechtszaak zijn beland, waarbij ze nauwelijks recht hebben op een fatsoenlijke verdediging.
Tomorrow (Zavtra) is een documentaire over de radicale Russische kunstenaarsgroep Voina, opvallende verschijning in de hedendaagse kunst in Rusland. Oprichters Vor ('Dief') en Koza ('Geit') – afkomstig uit de underground van St.-Petersburg - bewandelen de punky lijn tussen kunst en criminaliteit. Zo schilderden ze een gigantische penis op de brug tegenover het hoofdkwartier van de Federale Veiligheidsdienst en gooiden ze 's nachts politieauto's om, als protest tegen het politieapparaat dat ze 'op zijn kop' willen zetten.
Voina, ontstaan vanuit de kraakbeweging, had ooit ook twee latere leden van Pussy Riot binnen de Moskouse tak. De filmmaker zelf velt geen oordeel over hun levenswijze en hun politieke acties, die door de staat als vandalisme en opruiing wordt beschouwd. De maker komt over de vloer bij twee van de meest uitgesproken leden, die zichzelf via winkeldiefstal van voedsel voorzien en hun anarchistische acties vooraf laten gaan door felle discussies. Ze leven in het moment, en hopen dat ze morgen alles kunnen veranderen.
NRC-redacteur Raymond van den Boogaard, oud-Rusland-correspondent, verzorgt de inleiding.
Dit is onderdeel van
Details
Onderdeel van
FURY! Punk Culture
Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.