Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Putney Swope (Robert Downey, US 1969)

Putney Swope

Robert Downey / US, 1969 / 84 min.

Restauratie verzorgd door Vinegar Syndrome, All Channel Films en the American Genre Film Archive.

poster Putney Swope (Robert Downey, US 1969)

Alleen: terwijl de film van Dennis Hopper en Peter Fonda inmiddels als een klassieker wordt beschouwd, raakte de satirische aanval op corporate Amerika van regisseur Robert Downey (inderdaad, de vader van) langzaamaan in de vergetelheid. De laatste jaren slaagde de film erin op te krabbelen uit die underdogpositie en geldt hij inmiddels als een bonafide cultfenomeen, met fans als Paul Thomas Anderson, Joel & Ethan Coen, Chris Rock en Dave Chapelle.

schoon schip

Putney Swope is de enige zwarte werknemer van een groot reclamebureau, die na de dood van de baas tot diens opvolger wordt gekozen. Per ongeluk, omdat de andere bestuursleden op hem hebben gestemd in de veronderstelling dat niemand anders dat zal doen. Na zijn benoeming maakt Swope meteen schoon schip. Het bureau wordt herdoopt in Truth & Soul, sigaretten-, drank- en oorlogsspeelgoedfabrikanten wordt de deur gewezen, terwijl Swope zich steeds meer als een dictator laat kennen.

anarchistische komedie

Thematisch loopt Putney Swope een halve eeuw vooruit op films als Sorry to Bother You en Tom Adelaar (beide eveneens opgenomen in het Black Light-programma), waarin zwarte personages in een witte omgeving hun identiteit dreigen te verliezen. Alledrie gaan over het toenemende succes als je je als zwart persoon een witte stem aanmeet. Maar de film is toch vooral een anarchistische komedie, met - als enige in kleur - een reeks fake commercials als hilarisch hoogtepunt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Robert Downey

Productiejaar

1969

Productieland(en)

US

Originele titel

Putney Swope

Lengte

84 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
still Putney Swope (Robert Downey, US 1969)
still Putney Swope (Robert Downey, US 1969)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op