Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Quality time 36000434 st 4 s high

Quality Time

Daan Bakker / NL, 2017 / 86 min.

Zeldzaam origineel, tragikomisch debuut over dolende dertigers in crisis, gegoten in vijf verrassende vormen, van absurdistisch en vervreemdend tot realistisch.

Quality time 36000434 ps 1 s high

Regisseur Daan Bakker gebruikt heerlijk ontwrichtende vormen in zijn uitstekende debuut, dat in de Tiger Competitie van IFFR draaide en uit vijf totaal verschillende hoofdstukken bestaat.

De openingsscène is abstract en absurdistisch, gevolgd door een Noorse, treurige dertiger die letterlijk terug gaat in de tijd naar een traumatische ervaring in zijn jeugd om zodoende zijn zelfvertrouwen terug te krijgen. In een volgend hoofdstuk wordt ene Karel ontvoerd door buitenaardse wezens om terug te keren als mutant, waarbij in staccato vorm zijn – en ons – leven tot de essentie wordt teruggebracht. Het laatste hoofdstuk is het meest realistische, en speelt zich af tijdens een familiebijeenkomst waar dertiger Jef voor het eerst zijn schoonouders ontmoet. Zijn krampachtige pogingen om indruk te maken met stoer timmerwerk leiden tot zijn onvermijdelijke melt-down.

De mannen in crisis in Quality Time hebben een mismatch met de buitenwereld en zijn op even dwarse wijze neergezet door Daan Bakker. De dolende dertigers uit zijn film willen zich ook niet aanpassen, maar dreigen daarbij wel zichzelf te verliezen - ze bestaan van binnen bestaan uit drijfzand en hebben nog geen anker in zichzelf kunnen uitslaan. Wie wel? kun je je afvragen, waarmee Quality Time net als de films van geestverwant Roy Andersson eigenlijk een hart onder de riem is voor alle dolende, onvolmaakte zielen op aarde.

“…treffende verbeelding…biedt hoop voor de onder de romkom-manie zuchtende Nederlandse filmwereld. Er is wel degelijk een toekomst. (**** NRC Handelsblad)

“…bijzonder…scherp oog…pakt geweldig uit…gevoel voor humor…knappe timing… (**** De Volkskrant)

“ …Zelden het afgelopen jaar zo vaak hardop gelachen om een film…volstrekt frisse en passende vorm… (**** Trouw)

Details

Regisseur

Daan Bakker

Productiejaar

2017

Productieland(en)

NL

Originele titel

Quality Time

Lengte

86 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Quality time 36000434 st 6 s low
Quality time 36000434 st 2 s low
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op