Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Adonia (Iztok Klančar & Belle Dommage, 2021-2023)

Queer Resilience (shorts)

Eye on Art: Queer Resilience (shorts)

Recht voor z’n raap queer: experimenteel filmmaker Iztok Klančar selecteerde zes korte films voor een avond over de veerkracht en weerbaarheid van de queer community. Over de gay-scene in laatcommunistisch Polen en de heerlijk politiek incorrecte (trans) Terror Sisters.

poster Queer Resilience (shorts)
Het belooft een "cinematografische rollercoaster" te worden, zegt Iztok Klančar. Hij selecteerde, op verzoek van Eye, een aantal korte films die onopgesmukt delen van het spectrum van de LHBTQIA+-ervaring belichten.

Te zien is het werk van filmmakers die verschillende tactieken hanteren: sommigen zoeken een heel eigen esthetiek die aansluit op nieuwe genderrollen in de 21ste eeuw, anderen nemen bestaande filmgenres onder de loep om ze te vervormen, aan te tasten en in te zetten voor het eigen verhaal.

Klančar: “Bereid je voor op de ontmoeting met emotioneel complexe personages die genderrollen en seksualiteit bevragen en zelfs inzetten als mogelijk wapen. Vanavond krijgt queer het verhaal dat het verdient, eerlijk en recht voor z’n raap.”

Programma

 • Lovestory (John Mark Fitzpatrick, 2022, 3’32”)

  Gaysprookje dat de vaak negatief gekleurde waarneming van mannelijke seksualiteit ondergraaft. Schaamte, liefde-op-het-eerste-gezicht en veel gekleurde sokken…

 • Afterimages (Karol Radziszewski, 2018, 15’)

  Kort verhaal over een fotofilm uit het archief van Ryszard Kisiel, uitgever van een van de eerste gay zines in Centraal- en Oost-Europa, is zowel een portret van Kisiel als van de gay-scene in laatcommunistisch Polen.

 • What Is a Woman? (Marin Håskjol, 2020, 14’12”)

  Een trans vrouw komt een kleedkamer voor vrouwen binnen – een verhitte discussie ontstaat, waarin vrouwen hun verschillende kijk op het vrouwzijn verduidelijken. Håskjol baseerde zich op (heftige) sociale-mediaposts met de positie van trans- en nonbinaire personen als issue.

 • Terror Sisters! (Alexis Langlois, 2019, 28’)

  Transpersonen ontpoppen zich als terroristen in Alexis Langlois’ komische over-the- topvertelling over het gebruik van noodzakelijk geweld om je rechten op te eisen. Niet voor gevoelige, politiek-correcte zieltjes: Langlois’ pulppersonages zijn niet aaibaar – “ ’t wordt een stevige trip”, aldus Klančar.

 • Starfuckers (Antonio Marziale, 2022, 15’)

  Drag als een kunstzinnige manier om de machtsstructuren van de commerciële filmwereld op de kop te zetten. De drag queen als het – indrukwekkend overtuigend geeacteerde – alter ego dat zijn plaats in de patriarchale samenleving heronderhandelt.

 • Adonia (Iztok Klančar & Belle Dommage, 2021-2023, 4’) (première)

  Een ecoseksueel sprookje waarin het verhaal van Alice in Wonderland en het heidense verleden dromerig in elkaar overvloeien. Een “romantisch heidens experiment” (Klančar) dat beide zijden van het genderspectrum bespeelt, geïnsipireerd door Alexander McQueen’s Collection No. 13-show.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Productiejaar

2023

Lengte

80 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still Adonia (Iztok Klančar & Belle Dommage, 2021-2023)
still Adonia (Iztok Klančar & Belle Dommage, 2021-2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op