Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Quietpassion 00747 crop

Quiet Passion, A

Terence Davies / GB, 2016

Fijngevoelige, biografische film over de 19de-eeuwse Amerikaanse dichteres Emily Dickinson die een kluizenaarsbestaan leidde in haar huis in Massachusetts.

Aquietpassion 420x594affiche defweb 534x754

De dichteres Emily Dickinson overleed in 1886 zonder enige gedicht onder haar eigen naam te hebben gepubliceerd. Ze zette nauwelijks een voet buiten haar huis in Amherst, Massachusetts. Met A Quiet Passion voert Terence Davies (Distance Voice Still Lives, House of Mirth) Emily Dickinson op als een vrouw gevangen in de geschiedenis en omstandigheden, wanhopig op zoek naar een uitlaatklep voor haar overweldigende emoties. Pater familias Edward (Keith Carradine) is een strenge rechtschapen figuur, terwijl Dickinson (Cynthia Nixon), in haar emotionele isolement, vastberaden is om de verstikkende sociale normen te doorbreken.

Het fijngevoelige drama richt zich vooral op haar innerlijke leven en treedt zelden buiten haar studeerkamer, slaapkamer of woonkamer. Davies maakt optimaal gebruik van zelfs de kleinste gebeurtenissen in het leven van Dickinson, uitstekend gespeeld door Cynthia Nixon (Sex and the City) die haar een rusteloze passiviteit meegeeft, net zoals haar gedichten vaak een raadselachtige, paradoxale lading hadden.

“...heel mooi...prettig ingehouden gespeeld...zorgvuldig gecomponeerd... (**** De Filmkrant)

“...visie op Dickinson is in lijn met haar eigen onderzoekende blik; altijd op zoek naar emotionele eerlijkheid, zelfs als die bruut, pijnlijk en niets ontziend is. (**** NRC Handelsblad)

“ ...schilderachtig...portret van de weerstand die Dickinson (met ingetogen woede gespeeld door Cynthia Nixon) probeerde te bieden tegen het rolpatroon dat haar werd opgelegd... (**** Het Parool)

Details

Regisseur

Terence Davies

Productiejaar

2016

Productieland(en)

GB

Originele titel

Quiet Passion, A

0

Drager

DCP - encrypted

Quietpassion 01277
Quietpassion 01697
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op