Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Quo Vadis Aida

Quo vadis, Aida?

Bekijk trailer

Jasmila Zbanic / BA, AT, RO, NL, DE, 2020 / 101 min.

Meeslepende en hartverscheurende fictiefilm over de genocide in Srebrenica. Quo vadis, Aida? toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen, gezien door de ogen van tolk Aida. Met Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutchbatters.

Poster Quo Vadis Aida

Aïda (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De bescherming door de VN-vredestroepen brokkelt af als de situatie escaleert met de komst van Ratko Mladić, die later zou worden veroordeeld als oorlogsmisdadiger voor zijn daden tijdens de Joegoslavische oorlogen.

Het aangrijpende Quo vadis, Aida? toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aïda er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

Quo vadis, Aida? werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en werd sindsdien overladen met prijzen en nominaties, waaronder Publieksprijzen op het IFFR en het festival van Göteborg en een Oscar-nominatie voor best foreign-language film. Quo Vadis, Aida? is geregisseerd door de Bosnische filmmaker Jasmila Žbanić (Grbavica, winnaar Gouden Beer).

'Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend', aldus Variety.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul languageThis movie contains scenes of explicit discrimination

Regisseur

Jasmila Zbanic

Productiejaar

2020

Productieland(en)

BA, AT, RO, NL, DE

Originele titel

Quo vadis, Aida?

Lengte

101 min.

Taal

Servo-Kroatisch, Bosnisch, Engels, Nederlands, Servisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Still Quo Vadis Aida
Still Quo Vadis Aida

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op