Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Quo vadis

Quo vadis?

Enrico Guazzoni / IT, 1912

Dat de schilderkunst ook de filmkunst kan inspireren, is te zien in de stillefilmklassieker Quo vadis?, waarvoor de regisseur putte uit de voorstellingen van Lawrence Alma-Tadema. Voorstelling ter gelegenheid van Alma-Tadema – Klassieke verleiding, de nu al veelbesproken expositie in het Fries Museum.

Quovadis ps 1 0

Het werk van de Brits-Nederlandse schilder is vanaf 1 oktober te zien in het Fries Museum, dat onder de titel Alma-Tadema – Klassieke verleiding een overzicht presenteert van de kunstenaar die beroemd werd door zijn weelderige en sierlijke evocaties van scènes uit de klassieke oudheid.

Niet alleen Ridley Scott (Gladiator) liet zich voor de art-direction van zijn spektakelfilm door Alma-Tadema inspireren, eerder putte de Italiaanse regisseur Enrico Guazzoni al uit het rijke oeuvre van de schilder.

Voor Quo vadis?, ook wel “de eerste blockbuster uit de filmgeschiedenis” genoemd, keek hij bijvoorbeeld aandachtig naar Alma-Tadema”s gebruik van dieptewerking en “props”; de decorstukken en aankleding moesten de sfeer van de oudheid – de liefdesgeschiedenis tussen een Romeinse patriciër en een christelijke slavin speelt ten tijde van keizer Nero”s heerschappij – zo overtuigend mogelijk oproepen.

Quo vadis? werd door EYE gerestaureerd aan de hand van nitraatkopieën uit diverse Europese filmarchieven. Voor deze voorstelling heeft EYE-programmeur en componist Martin de Ruiter een nieuwe score gemaakt, op basis van de opera Quo vadis? (1909) van Jean Nouguès. Live uitvoering door: Martin de Ruiter (piano), Pien Straesser (sopraan) en Jacob Plooij (viool).

De voorstelling wordt ingeleid door filmhistoricus dr. Ivo Blom van de Vrije Universiteit Amsterdam (Algemene Cultuurwetenschappen). Hij stelde ook het begeleidende filmprogramma samen voor de expositie in het Fries Museum Leeuwarden.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Details

Regisseur

Enrico Guazzoni

Productiejaar

1912

Productieland(en)

IT

Originele titel

Quo vadis?

0

Drager

35mm

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op