Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rabid1 0

Rabid

David Cronenberg / CA, 1976

Exploratie van besmettelijke ziekten en seksualiteit, net als voorganger Shivers - beide geproduceerd door Cinepix. Het baarde nogal wat opzien dat Cronenberg de pornoster Marilyn Chambers koos voor de rol van Rose.

Rabid poster

Rose is een motormeisje uit Quebec dat ernstig gewond raakt bij een motorongeluk en een experimentele behandeling ondergaat in de Keloid Clinic of Cosmetic Surgery. Als Rose uit haar coma ontwaakt, ontdekt ze bij zichzelf een onverzadigbare bloeddorst – die alleen tijdelijk kan worden bevredigd met de fallische angel in haar oksel, waarmee ze haar slachtoffers aftapt die daarna hondsdol (“rabid”) worden. De besmettelijke ziekte grijpt om zich heen en bereikt ten slotte Montreal, waar prompt de noodtoestand wordt uitgeroepen.

In Rabid vinden we een deel van Cronenbergs ruigste beeldmateriaal: het warenhuis Santa wordt neergemaaid, en aan het eind van de film wordt het lijk van Rose achter in een vuilniswagen gesmeten. Net als bij Shivers is de horror in Rabid ten dele allegorisch van aard: een commentaar op de crisis van oktober 1970, toen minister-president Pierre Trudeau de War Measures Act inzette.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

1976

Productieland(en)

CA

Originele titel

Rabid

0

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op