
Radio On
Chris Petit / GB, 1979
Britse cultklassieker met muziek van David Bowie, Kraftwerk, Robert Fripp, Ian Dury, Wreckless Eric, Lene Lovich, The Rumour en Sting, die zelf een kleine rol speelt in deze gloomy roadmovie met verwijzingen naar de Deutsche Neue Welle. Uitgebracht na het uitwoeden van de eerste punkgolf.

De invloed van executive producer Wim Wenders is duidelijk zichtbaar in deze melancholische roadmovie in gestileerde zwart-wit, met een soundtrack die synth art combineert (David Bowie en Kraftwerk) met rauwe post-punk energie (Devo en Wreckless Eric). Wenders” toenmalige echtgenoot Lisa Kreuzer speelt een van de rollen in deze free cinema die zich afspeelt in het landelijke en industriële landschap tussen Londen en Bristol, de weg die Robert per auto aflegt om achter de reden van de mysterieuze dood van zijn broer te komen.
Het lukt Robert niet om contact te leggen met de mensen die hij onderweg tegenkomt - een deserteur uit het Noord-Ierse leger, een automonteur met gitaar (gespeeld door Sting), een vrouw op zoek naar haar kind (Kreuzer). Roberts reis werpt ons ook terug in het gloomy Engeland van de jaren 70, waarbij de mythisch geworden film de uitzichtloosheid van het leven toentertijd goed weet te vangen.
Radio On brengt ook een ode aan de draagbare radiocassette als een van de “grootste uitvindingen van de twintigste eeuw”, aldus regisseur Chris Petit, omdat dit het middel is waarmee het alledaagse leven in Groot-Brittannië kon worden overstegen. Dit onmiskenbaar vreemde en vervreemdende werk werd bij de uitbreng met wantrouwen en onbegrip ontvangen maar werd later op zijn waarde geschat als een van de opvallendste debuten uit de Britse cinema.
Dit is onderdeel van
Details
Regisseur
Chris Petit
Productiejaar
1979
Productieland(en)
GB
Originele titel
Radio On
Ondertiteling
NLD
Drager
16mm, 35mm
Onderdeel van
FURY! Punk Culture
Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.



Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.