Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Indiana Jones (Raiders of the Lost Ark)

Raiders of the Lost Ark

Steven Spielberg / US, 1981 / 115 min.

De B-films en goedkope serials waarmee ze waren opgegroeid inspireerden Spielberg en George Lucas tot een hommage die uitgroeide tot de lucratiefste film van 1981. Grootser, geestiger en duurder dan de voorbeelden, maar voor een nieuwe generatie minstens zo inspirerend.

Gen raider 102202 poster rentalretail p 70013big

Het valt nauwelijks meer voor te stellen dat Harrison Ford niet de eerste keus was voor de rol van avonturier/archeoloog Indiana Jones. Met dezelfde bravoure en ironie die Ford als Han Solo in Star Wars had laten zien, gaat hij anno 1936 als “Indy” op zoek naar de Ark des Verbonds. Ondertussen moet er wel een overmacht van snode Arabieren en Nazi”s uit de weg worden geruimd. Op basis van een idee van Lucas (tevens producent) jaagt Spielberg zijn held langs de ene afgrond na de andere slangenkuil. Zelfs een uitbraak van voedselvergiftiging op de set in Tunesië leverde iets memorabels op. Een doodzieke Ford voelde zich niet in staat tot een gepland zwaardgevecht en stelde een ingekorte versie voor, waarbij Jones zijn Arabische tegenstander laconiek neerknalt.

“Raiders of the Lost Ark zag ik toen in 12 was, samen met m”n moeder in de bioscoop. We gingen meteen vijf keer achter elkaar. Verslavend goed verteld, een wereld om in te verdwijnen." – Nanouk Leopold (Boven is het stil).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

1981

Productieland(en)

US

Originele titel

Raiders of the Lost Ark

Lengte

115 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

Steven Spielberg

Eye presenteert 8 juli t/m 31 augustus 2016 een zomer lang een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden. Op het programma staan twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs rijke carrière.

Lees meer
campagnebeeld Steven Spielberg – Meesterverteller
still Indiana Jones (Raiders of the Lost Ark)
still Indiana Jones (Raiders of the Lost Ark)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op