Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Railwaysleepers 02 300dpi

Railway Sleepers

Sompot Chidgasornpongse / TH, 2016 / 102 min.

Een treinreis langs de rand van moderniteit en nostalgie. De Thaise regisseur uit de school van Apichatpong Weerasethakul toont de trein als bewegende replica van het leven zelf. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

Railwaysleepers poster

De buitengewone documentaire Railway Sleepers neemt ons mee op een tweedaagse treinreis van het noorden naar het zuiden van Thailand. De trein is een microkosmos, die het leven en de geschiedenis van Thailand weerspiegelt. De observaties zijn schitterend van eenvoud: gesprekjes, naar buiten starende passagiers en schuchtere uitwisselingen van blikken, maar achter de beelden schuilt een groter verhaal over moderniteit en nostalgie, over vreemden die elkaar ruimte betreden, over hoe het is om te leven in een land in transitie.

In 1890 begonnen de eerste treinen te rijden in Thailand, tijdens de regering van koning Rama de 5e. Ooit was het een symbool van moderniteit, maar door de corruptie en de inefficiënte werking van de spoorwegen is de Thaise trein al vele decennia niet geïnnoveerd. Vanaf het koloniale tijdperk is de Thaise trein een voertuig dat in de tijd is bevroren.

Sompot Chidgasornpongse behoort tot de studio van Apichatpong Weerasethakul, de executive producer van dit bijzondere debuut. Sompot Chidgasornpongse zei over zijn film: “De trein is mijn favoriete vervoersmiddel. Het brengt vreemden samen. We kruisen elkaars paden terwijl we allen in dezelfde richting gaan maar met verschillende bestemmingen. De trein weerspiegelt ook de geschiedenis en de ontwikkeling van mijn land.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Sompot Chidgasornpongse

Productiejaar

2016

Productieland(en)

TH

Originele titel

Railway Sleepers

Lengte

102 min.

Taal

Thai

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Locus

Van 16 september tot en met 3 december 2017 organiseerde Eye een grote tentoonstelling over het werk van twee prominente filmkunstenaars: Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães. Met hun gelauwerde werk roepen ze een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Locus: Apichatpong Weerasethaku - Cao Guimaraes
Railwaysleepers 04 300dpi
Railwaysleepers 05 300dpi
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op