Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rainbow bubbles 01

Rainbow Bubbles

Iosef Demian / RO, 1982 / 86 min.

Vol humor weet deze zwaargecensureerde film het burleske dorpsleven onder het communisme te vangen. De verdwenen film is op wonderbaarlijke wijze teruggevonden en opnieuw gemasterd.

Poster rainbow bubbles

Rainbow Bubbles is een van de meest gecensureerde films uit de Roemeense cinema. Maar liefst achttien kijksessies had de Communistische partij nodig om de film te censureren, waarna hij gehavend ergens in de krochten van de oude studio's verdween. Later werd de film op wonderbaarlijke wijze teruggevonden en opnieuw gemasterd.

twee dagen huwelijk

Rainbow Bubbles is ook een van de grappigste, levendigste films uit de Roemeense cinema en weet op vertederende en eerlijke wijze het burleske dorpsleven onder het communisme te vangen.

Iosif Demian vertelt het verhaal van de trotse en ambitieuze Ene Lelea, de voorzitter van een dorpscoöperatie die worstelt om zijn professionele taken in evenwicht te brengen met zijn persoonlijke leven. Zijn vrouw heeft hem al na twee dagen huwelijk verlaten voor buurman Bigu, die onlangs is vrijgelaten uit de gevangenis.

vroege cut

Voor Rainbow Bubbles maakte Iosif Demian gebruik van een mix van acteurs en niet-professionals. Zijn eerdere film A Girl's Tears uit 1980 was geselecteerd voor de sectie Un Certain Regard op het filmfestival van Cannes in 1982.

Eye vertoont een recent gedigitaliseerde vroege “cut” van de film.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Iosef Demian

Productiejaar

1982

Productieland(en)

RO

Originele titel

Balaone de curcubeu

Lengte

86 min.

Taal

Romanian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Roemeense Cinema

In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis.

Lees meer
still Rainbow Bubbles
Rainbow bubbles 03
Rainbow bubbles 04
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op