Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rams 52010050 st 1 s high

Rams

Grímur Hákonarson / IS, 2015 / 93 min.

Verbluffend mooi gefilmd, droogkomisch drama volgt twee IJslandse schapenhouders wier decennialange vete tot ontploffing komt als een ramp hun schapen treft. Winnaar van de Un Certain Regard-prijs in Cannes.

Rams 52010050 ps 1 s high 0

Hoewel ze buren zijn, hebben de twee rivaliserende IJslandse schapenhouders Gummi en Kiddi elkaar al veertig jaar niet gesproken. De communicatie verloopt via brieven die Kiddi”s hond rondbrengt. Hun vete bereikt zijn hoogtepunt tijdens de jaarlijkse wedstrijd voor de beste ram, die Kiddi meerdere malen heeft gewonnen. Nadat Gummi wederom heeft moeten aanzien dat de prijs naar de opschepperige Kiddi gaat, ziet hij een dood schaap liggen in het veld van Kiddi.

Al snel weet hij dat het de symptomen van de dodelijke en zeer besmettelijke ziekte betreft. De drastische maatregelen die hierop moeten volgen kunnen een ramp betekenen voor de hele regio.

Met een scherp oog en een tikkeltje sardonische humor trekt regisseur Hákonarson de parallel met IJslands obsessie met zelfstandigheid en zelfredzaamheid, en hoe die bewonderenswaardige kwaliteiten kunnen omslaan in isolationisme, kortzichtigheid en onbuigzaamheid. Met behulp van geweldig acteerwerk mengt Rams op meesterlijke wijze humor en hartzeer.

“…schilderachtig…gortdroge humor… (**** NRC Handelsblad)

“…de personages (en hun vertolkers) zijn onweerstaanbaar en de mix van onderkoelde humor en ontroerend drama is perfect gedoseerd… even tragisch als komisch…universele kwaliteit…onweerstaanbaar gespeeld…herkenbaar en aandoenlijk… (**** VPRO/Cinema.nl)

“**** (De Filmkrant)

Details

Regisseur

Grímur Hákonarson

Productiejaar

2015

Productieland(en)

IS

Originele titel

Hrútar

Lengte

93 min.

Drager

DCP - encrypted

Rams 52010050 st 2 s high
Rams 52010050 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op