Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ran 02 0

Ran

Akira Kurosawa / FR, JP, 1985 / 160 min.

Groots meesterwerk van de oudere Kurosawa is een diepgaand onderzoek naar de dwaasheid van oorlog. Winnaar van een Oscar en twee BAFTA’s. Shakespeare's King Lear opnieuw geïnterpreteerd en gefilmd als een historisch epos in zestiende-eeuws Japan. Deze Nederlandse première van de 4K-restauratie wordt vertoond in Cinema 1.

Ran

Kurosawa deed diepgaand onderzoek naar de dwaasheid van oorlog en het afbrokkelen van een familie, die gebukt gaat onder het gewicht van verraad, hebzucht en de onverzadigbare honger naar macht. In 1985 was Ran de duurste Japanse film ooit gemaakt. De krachtige beelden, het overweldigend kleurgebruik en de door Mahler geïnspireerde soundtrack worden kracht bijgezet door het Oscarwinnende kostuumontwerp.

“Alle technologische vooruitgang van de laatste jaren heeft mensen alleen maar geleerd hoe je meer en sneller mensen kunt doden. Ik vind het erg moeilijk om onder zulke omstandigheden een optimistische kijk op het leven te behouden.” (Akira Kurosawa).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Akira Kurosawa

Productiejaar

1985

Productieland(en)

FR, JP

Originele titel

Ran

Lengte

160 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

Mubii Japan

Wie wil weten wat de Japanse film zo uniek maakt, is dit najaar in Eye op het goede adres. Met een overzicht van ruim veertig titels geeft het filmmuseum inzicht in meer dan negentig jaar fascinerende filmgeschiedenis uit het Verre Oosten, van de vroege twintigste eeuw tot nu.

Lees meer
campagnebeeld Mūbii Japan
Ran 03 0
Ran 05
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op