Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ratten jenny extra 1

Ratten Jenny + Andy, Bloed en Blond Haar + Frank Wiering

Andy, bloed en blond haar (NL, 1979), Frank Wiering (90’), 16mm, Nederlands gesproken, niet ondertiteld

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

De enige speelfilm van VPRO-programmamaker en -hoofdredacteur Frank Wiering is een rauw realistisch portret van de agressieve provinciaal Andy die naar Amsterdam komt en daar fotomodel Ella ontmoet. Een stormachtige, punky verhouding vol gewelddadige incidenten volgt, de hoofdstedelijke grachtengordel blijft niet gespaard. Andy maakt graag gebruik van zijn kaasbijltje om argumenten kracht bij te zetten. Muziek: Normaal, Herman Brood and His Wild Romance.

Inleiding door regisseur Frank Wiering, die ook tekende voor de regie van de korte VPRO-documentaire Ratten Jenny (1982, 45”). Berlijnse Jenny heeft staat ook wel bekend als 'Ratten Jenny' omdat ze een rat als huisdier heeft. Ze zwerft met haar vrienden over straat en danst en drinkt in de lokale barretjes. Van de prestatiemoraal van haar ouders moet ze, net als veel andere jongeren, niets hebben.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Ratten jenny extra 2
Andy bloed en blond haar 6 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op