Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rear window

Rear Window

Alfred Hitchcock / US, 1954 / 112 min.

Hitchcocks beroemde thriller over een fotojournalist (James Stewart) die zijn been heeft gebroken en de overburen bespioneert door een verrekijker. Hij meent vanuit zijn rolstoel een moord waar te nemen en probeert zijn vriendin (Grace Kelly) te overtuigen van wat hij heeft gezien. Fraaie Technicolor-opnamen.

Affiche hr

Fotograaf Jeff Jeffreys slijt zijn dagen in zijn appartement nu zijn been in het gips zit. Vanuit zijn rolstoel bekijkt hij zijn overburen in wie hij danig geïnteresseerd raakt. Jeffreys kan niet ophouden met kijken naar de welgeschapen Miss Torso, een danseres die veel huisbezoek ontvangt, Miss Lonely Hearts die door haar vriend is verlaten, maar toch nog altijd de tafel voor twee dekt en de juwelenhandelaar Lars Thorwald, wiens vrouw opeens verdwenen is. Jeffreys verdenkt hem ervan haar te hebben vermoord. Heeft hij gelijk?

Rear Window is de ultieme voyeuristische film: de camera verlaat de kamer slechts één keer, waardoor het point of view van de hoofdrolspeler en de kijker samenvallen. De opnamen in Technicolor deden de blauwgroene ogen van Kelly uitkomen als nooit tevoren. De film herbergt alle typische Hitchcock-karakteristieken: droge humor, suspense, zorgvuldig verborgen erotische spanning en fraai gestileerd camerawerk. Vier Oscarnominaties.

De film werd In 1999 door Robert Harris en James Katz voor Universal Pictures gerestaureerd. De twee namen eveneens de restauratie van Vertigo voor hun rekening.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1954

Productieland(en)

US

Originele titel

Rear Window

Lengte

112 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Rear1
Rear2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op