Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Reflection (Valentyn Vasyanovych, UA 2021)

Reflection

Bekijk trailer

Valentyn Vasyanovych / UA, 2021 / 128 min.

November 2014: chirurg Sergiy wil helpen en vertrekt naar het front in Oost-Oekraïne, waar hij gevangen wordt genomen door de Russisch-gezinde opstandelingen. Sergiy is getuige van verschrikkelijke taferelen. Reflection is Valentyn Vasyanovytsj’ gestileerde antwoord op de vraag hoe om te gaan met de gevolgen van oorlogsgeweld. 

poster Reflection (Valentyn Vasyanovych, UA 2021)
Het waren profetische woorden. Bij de première van Reflection (Vidblysk) op het filmfestival van Venetië 2021 liet regisseur Valentyn Vasyanovytsj weten: “Als je de agressieve politiek van Rusland niet weerstaat zal Oekraïne als zelfstandige staat verdwijnen.” En:”(…) de imperialistische ambities van de Russische leiders zullen leiden tot een opschudding van de huidige wereldorde.” Een half jaar later is Rusland Oekraïne binnengevallen, onder de ogen van de EU en de Navo. Het Westen heeft geen militaire actie ondernomen tegen Poetins agressie.

Zwarte kanten

In Reflection laat Vasyanovitsj de net gescheiden chirurg Sergiy dienst nemen in het Oekraïense leger, dat in 2014 de opstandelingen in de Donbass bestrijdt. Sergiy wordt meteen gevangengenomen en is getuige van gruwelijke oorlogsdaden. Getraumatiseerd keert hij terug naar huis, waar hij manieren probeert te vinden om zijn dochtertje te leren dat het leven zwarte kanten kent.

Voor zijn nieuwste film – onder meer genomineerd voor Beste film (Venetië) en de Political Film Award van het Hamburg Film Festival - vervulde Vasyanovytsj (Atlantis, Business as Usual) meerdere rollen: hij was zowel scenarist, cameraman als producent.

Stilering

Bij de première was er veel lof voor de stilering: het expliciete geweld wordt vervat in bijna Bijbels aandoende tableaux, de lang aangehouden camerabewegingen zijn vloeiend, de belichting Caravaggionesk. De precieze compositie verleent Vasyanovytsj’ anti-oorlogsstatement des te meer impact.

Steun Oekraïense filmmakers

De makers van deze film, waaronder regisseur Valentyn Vasyanovych, verblijven in oorlogsgebied en hebben onze steun hard nodig. De gehele omzet van de vertoningen van deze film gaat naar deze Oekraïense filmmakers.

Op de Eye Film Player zijn de komende tijd diverse films van Sergei Loznitsa te zien: o.a. Donbass, The Event en Maidan. De opbrengsten hiervan gaan naar de inzamelactie Support Filmmakers at War en komen ten goede aan Babylon '13, een collectief van documentaire filmmakers in Oekraïne, gevormd tijdens de Maidan-revolutie.

Details

This movie contains foul languageThis movie contains scenes of violencePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Valentyn Vasyanovych

Productiejaar

2021

Productieland(en)

UA

Originele titel

Vidblysk

Lengte

128 min.

Taal

Ukrainian, Russian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Reflection (Valentyn Vasyanovych, UA 2021)
still Reflection (Valentyn Vasyanovych, UA 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op