Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Reijseger Fraanje Sylla: Soundtrack for the Soul (soundwave)

Reijseger Fraanje Sylla: Soundtrack for the Soul

Reijseger Fraanje Sylla: Soundtrack for the Soul

Unieke performance van Ernst Reijseger (cello), Harmen Fraanje (toetsen) en Mola Sylla (zang). Reijseger maakt 20 jaar muziek voor veel van Herzogs films. Vanavond maken ze speciaal voor Eye een volstrekt nieuwe soundtrack bij een compilatie van scènes uit Herzogs films die hen geïnspireerd hebben.

poster Reijseger Fraanje Sylla: Soundtrack for the Soul

Deze scènes gaan zeer goed samen voor een zogenaamde omgekeerde presentatie: een concert met begeleiding van filmmateriaal. Reijseger, Fraanje en Sylla maken daarbij gebruik van het historische cinema-orgel dat permanent in Eye's Cinema 1 opgesteld staat. Voor de samenwerking met Werner Herzog heeft Ernst Reijseger regelmatig Fraanje & Sylla uitgenodigd. Reijseger schreef de muziek voor films als The White Diamond, The Wild Blue Yonder, My Son My Son What Have Ye Done en Cave of Forgotten Dreams en Family Romance, LLC.

Reijseger is in zijn samenwerking met Herzog net zo eigenzinnig als de filmmaker. Labels als wereldmuziek wijst Reijseger af, ondanks het feit dat hij al meer dan tien jaar samenwerkt met de Senegalese zanger en dichter Mola Sylla en de Nederlandse pianist Harmen Fraanje, met ‘Groove Lélé uit Ile de la Réunion en Sardijnse koor ‘Tenore e Cuncordu de Orosei’. De Los Angeles Times noemde Reijseger een 'genre bender'. De muziek van Reijseger Fraanje en Sylla vertelt een onvergelijkbaar verhaal.

Reijseger neemt zijn filmmuziek vaak op vóór de montage, zelfs vóór de opnames, om Herzog muziek te geven die hij tijdens het filmen kan beluisteren. Op die manier beïnvloedt zijn muziek de beelden, en bepaalt die soms hoe de camera beweegt.

Geen grenzen

De overeenkomsten tussen beide zijn legio: Herzog heeft een minachting voor het westerse onderwijssysteem en heeft zijn eigen 'filmschool' opgericht. Ernst Reijseger is een (grotendeels) autodidactische cellist en componist. Wat hem als jonge man vooral aantrok, was het improviseren met andere muzikanten, zichzelf overgeven aan de directheid.

Net als Werner Herzog kan Ernst Reijseger zichzelf geen grens opleggen als het om zijn kunst gaat. Hij heeft voor zijn cello een groot ‘vocabulaire’ opgebouwd. Hij tokkelt zonder strijkstok, gebruikt het als als percussie-instrument. Hij bespeelt een cello met vijf snaren sinds de opnamen van Cave of Forgotten Dreams. Met hun onorthodoxe aanpak vinden Herzog en Reijseger elkaar in het overtreden van conventies.

Het trio Reijseger, Fraanje, Sylla treedt deze avond twee keer op, beide optredens hebben andere accenten.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Productiejaar

2023

Lengte

85 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
Reijseger Fraanje Sylla: Soundtrack for the Soul
Reijseger Fraanje Sylla: Soundtrack for the Soul
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op