Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Rejeito 1

Rejeito

Pedro de Filippis / BR, US, 2023 / 75 min.

Een Braziliaans mijnbouwbedrijf slaat restafval op achter slecht gebouwde damwanden. Ondanks dodelijke rampen breidt het bedrijf, met overheidssteun en buitenlandse financiering, uit. Bewoners en activisten voeren verbeten hun ongelijke strijd.

poster IDFA 2023

Inwoners van de Braziliaanse staat Minas Gerais voeren een David-en-Goliath-achtige strijd tegen het mijnbouwbedrijf Vale. De winning van ijzererts zorgt voor restafval dat wordt opgeslagen in rivierbassins die zijn gevormd door de aanleg van enorme, slecht geconstrueerde dammen. De mensen die achter die damwanden wonen, lopen levensgroot gevaar.

In 2019 vond de laatste catastrofale dambreuk plaats, waarbij een rode modderstroom talloze dorpen verzwolg, 270 doden eiste en een totale milieuramp veroorzaakte. Toch leggen de binnenlandse en internationale politiek tot dan toe het multinationale miljardenbedrijf geen strobreed in de weg: er wordt al gewerkt aan plannen voor een splinternieuwe mijn.

De camera volgt milieuactivist en parlementair commissielid Maria Teresa Corujo in haar onvermoeibare, ongelijke gevecht tegen de schandalig onverschillige mijnbouwreus, en volgt een groep bewoners die werd gedwongen hun dorp te verlaten en uit protest terugkeert. Esthetische en abstracte opnames van de mijnbouw en rivierstromen worden afgewisseld met beelden van soms zeer emotionele vergaderingen en ontruimingen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pedro de Filippis

Productiejaar

2023

Productieland(en)

BR, US

Lengte

75 min.

Taal

Portuguese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Rejeito 2
IDFA 2023 Rejeito 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op