Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Rescue Dawn (Werner Herzog, US 2006)

Rescue Dawn

Werner Herzog / US, 2006 / 126 min.

In Little Dieter Needs to Fly portretteerde Herzog in 1997 een Amerikaans-Duitse piloot die tijdens de Vietnamoorlog uit krijgsgevangenschap wist te ontsnappen. Twaalf jaar later bewerkte Herzog Denglers verhaal tot de speelfilm Rescue Dawn, met een intense Christian Bale.

poster Rescue Dawn (Werner Herzog, US 2006)
Begin 1966, midden in de Vietnamoorlog, wordt het toestel van marinepiloot Dieter Dengler boven Laos neergehaald. Dengler overleeft de crash, maar wordt vrijwel meteen gevangengenomen door de communistische verzetsbeweging Pathet Lao. Hij laat zich er niet onder krijgen en houdt onvermoeibaar hoop op ontsnapping. Wanneer het eenmaal zover is, lijken de ontberingen in het kamp nog maar het voorspel van de beproevingen die hem en een metgezel op hun vlucht door de jungle te wachten staan.

Met zijn waargebeurde oorlogsdrama had Herzog een potentiële blockbuster in handen. Maar de regisseur zag wijselijk af van een patriottisch epos met een buitenproportionele bodycount. Niet de mens is Denglers grootste vijand, maar de meedogenloze natuur zelf. Een van zijn lotgenoten had hem al gewaarschuwd: 'De jungle ís de gevangenis.' En daarmee staat het bloedspannende Rescue Dawn uiteindelijk toch dichter bij Herzogs Aguirre en Fitzcarraldo dan bij Rambo en consorten.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

2006

Productieland(en)

US

Originele titel

Rescue Dawn

Lengte

126 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Rescue Dawn (Werner Herzog, US 2006)
still Rescue Dawn (Werner Herzog, US 2006)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op