Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Photo61470

Restored & Unseen: Een ochtend van zes weken

Nikolai van der Heyde / NL, 1966 / 81 min.

Hij behoorde met Pim de la Parra en Wim Verstappen tot de oprichters van het blad Skoop, dat het gezapige Nederlandse filmlandschap opschudde; en zijn eerste lange film Een ochtend van zes weken werd geprezen als originele variant van de nouvelle vague. Restored & Unseen eert de op 6 augustus jl. overleden Nikolai van der Heyde met een speciale 35mm-vertoning van zijn speelfilmdebuut.

Skoop een ochtend van zes weken

Filmacademiestudent Nikolai van der Heyde (1936 - 2020) was ervan overtuigd dat de Nederlandse film achterliep. De nouvelle vague in Frankrijk, de Direct Cinema in de VS en de internationaal geroemde generatie nieuwe Italiaanse regisseurs: niets daarvan leek begin jaren zestig door te dringen tot de Nederlandse filmwereld.

korte romance

Voor zijn eerste speelfilm zocht Van der Heyden bewust aansluiting bij de nouvelle vague en de improv-aanpak van John Cassavetes. Voor zijn vertelling over een korte romance tussen een autocoureur en een fotomodel koos hij de vorm van de associatieve flashback: de coureur vertelt het liefdesverhaal aan zijn nieuwe vriendin.

unicum

Voor de vrouwelijke hoofdrol had Van der Heyde – thuis in de kringen van Cahiers du Cinéma – zelfs een Godard-actrice weten te strikken: Anne Colette. De film werd ontvangen als het debuut van een oorspronkelijk talent en als serieuze poging om de psychologie van een liefdesrelatie te ontleden: een unicum voor de Nederlandse film.

Aardig filmhistorisch weetje: de film werd deels gefinancierd door biermagnaat Freddy Heineken, die in de jaren zestig kortstondig optrad als filmproducent; en tot de crewleden behoorde ook een piepjonge Robby Müller, als assistent van cameraman Gerard van den Berg.

kassucces

Van der Heydens carrière nam na zijn debuut en twee volgende, matig bezochte, films (Grab the Ring, 1968; Angela (Love Comes Quietly, 1973) een verrassende wending. Met de komedie Help! De dokter verzuipt (1974, met Piet Bambergen, Jules Croiset en Willeke van Ammelrooy) had Van der Heyde een – nooit meer herhaald – kassucces. Eind jaren tachtig was de oud-medeoprichter van Skoop nog actief als regisseur van de gevierde Duitse tv-serie Lindenstraβe.

Vertoning gerestaureerde 35mm-kopie (Eye-collectie). Inleiding door Rommy Albers, curator Nederlandse film.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nikolai van der Heyde

Productiejaar

1966

Productieland(en)

NL

Originele titel

Restored & Unseen: Een ochtend van zes weken

Lengte

81 min.

Taal

Dutch, French, English

Ondertiteling

NONE

Drager

35mm

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Photo61060
Photo61059
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op