Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nynke eye filmmuseum 1

Restored & Unseen: Nynke

Pieter Verhoeff / NL, 2001 / 108 min.

Op 17 april van dit jaar overleed filmmaker Pieter Verhoeff. Na Het teken van het beest (1980) en De dream (1985) was Nynke zijn derde speelfilm die gebaseerd was op een waargebeurde geschiedenis uit het Noord-Nederland van begin twintigste eeuw. Over schrijfster Nynke van Hichtum, die verscheurd wordt tussen literaire ambitie en moederschap. Vertoning 35mm-kopie.

Poster nynke eye filmmuseum

Nynke van Hichtums beroemdste jeugdboek, Afke's tiental uit 1903, ging over een moeder die een gezin van negen kinderen bij elkaar probeert te houden. In werkelijkheid had Nynke van Hichtum (1960-1939) de grootste moeite haar twee kinderen op te voeden. Een navrant contrast, zoals er in het leven van Sjoukje Bokma de Boer, de echte naam van de schrijfster, wel meer waren te vinden.

revolutie

Regisseur Pieter Verhoeff ontfermde zich over de levensgeschiedenis van Van Hichtum, die in 1888 trouwde met de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra om zestien jaar later weer van hem te scheiden. In de tussentijd zien we Nynke (Monic Hendrickx) worstelen met haar ambities, gezondheid en het moederschap. En met een echtgenoot (Jeroen Willems) die de socialistische revolutie predikt, maar er privé traditionele opvattingen over de rol van de vrouw op nahoudt.

oogopslag

De in Lemmer geboren Verhoeff wierp zich na De dream (1985) opnieuw op als chroniqueur van de socialistische emancipatiebeweging in het Friesland van rond 1900.

Maar bovenal is Nynke de film van Monic Hendrickx, die alle facetten van haar personage razendknap tot één complex geheel weet te smeden. Haar vermogen 'met een oogopslag een hele geschiedenis te vertellen' (de Volkskrant) leverde de actrice, na De Poolse bruid (1998), een tweede Gouden Kalf op. Over Pieter Verhoeff zei ze recentelijk: “Een inspirerende, energieke man die je vertrouwen gaf en meenam in de wervelwind van zijn verhalen.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pieter Verhoeff

Productiejaar

2001

Productieland(en)

NL

Originele titel

Restored & Unseen: Nynke

Lengte

108 min.

Taal

Western Frisian

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Nynke eye filmmuseum 2
Nynke eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op