Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Color of pomegranates eye filmmuseum02

Restored & Unseen: The Color of Pomegranates (Sayat Nova)

Sergej Paradzanov / SUHH, 1969 / 77 min.

Rijk portret, vol beeldspraak en dromen, van de 18-eeuwse Armeense dichter Sajat Nova. Paradjanov maakte een smeltkroes van de rijke Armeense en Georgische culturele tradities, vol religieuze symboliek, en van de modernistische uitdrukkingsmogelijkheden van de volkskunst van de 20e eeuw: de cinema. 

Poster color of pomegranates eye filmmuseum

Klassieker van Paradzjanov is geen gedramatiseerd portret van de dichter Aroetjoen Sajadjan, bijgenaamd Sajat Nova (de “Koning van het Lied”), maar een associatief portret vol beeldspraak en dromen, arabesken en stillevens. Een film met de structuur van een oosters tapijt: grillig en onvoorspelbaar van lijn en kleur, maar tegelijkertijd doortrokken van een grote esthetische harmonie. The Color of Pomegranates, in Nederland uitgebracht als De kleur van de granaatappel, is ook een statement over de messiaanse rol van de kunstenaar, in dit geval Paradzjanov. Volgens Paradzjanov is dit zijn mooiste film.

EYE vertoont de oorspronkelijke versie, de director's cut uit 1969. De hier eerder uitgebrachte kopie was een - even lange - hermontage uit 1973 van Sergej Joetkevitsj, die deze maakte met toestemming van Paradzjanov, nadat de regisseurs-versie verboden was in de Sovjet-Unie. Paradzjanov werd vervolgens door de staat verketterd en vele keren opgesloten om zijn kritische en non-conformistische stijl, in en buiten zijn werk.

Syrian New Waves-curator Donatella Della Ratta verbindt The Color of Pomegranates met het werk van de Syrische filmmaker Avo Kaprealian, van wie op 8 september (19.00) de documentaire Houses without Doors in zijn aanwezigheid wordt vertoond.

Details

Regisseur

Sergej Paradzanov

Productiejaar

1969

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Restored & Unseen: The Color of Pomegranates (Sayat Nova)

Lengte

77 min.

Taal

Armeens

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Color of pomegranates eye filmmuseum01
Color of pomegranates eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op