Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Return to Dust (Li Ruijun, CN 2022)

Return to Dust

Li Ruijun / CN, 2022 / 131 min.

De schuchtere Ma en Cao worden gedwongen een gearrangeerd huwelijk aan te gaan. Langzaam maar zeker ontstaat een bijzondere band tussen beiden. Dit verhaal over liefde tegen de verwachting in, is ontvangen als een van de meest ontroerende en lyrische films van dit jaar.

poster Return to Dust (Li Ruijun, CN 2022)

Ma en Cao zijn twee outcasts van middelbare leeftijd. Zij is gehandicapt en hij is een zwijgzame boer die niets meer bezit dan een ezel. Op hun leeftijd nog alleenstaand te zijn is ondenkbaar op het platteland van China. Wanneer ze dan ook een last worden voor hun families, besluiten die, tegen de wil van Ma en Cao in, om een gearrangeerd huwelijk te regelen.

Wat in eerste instantie een gedoemde relatie lijkt, groeit geleidelijk uit tot een bijzondere liefde op latere leeftijd. Samen ontdekken Ma en Cao de kleine geneugten van het dagelijks leven en slaan ze zich door armoede en tegenslagen heen. Ze renoveren een van de verlaten huizen van het dorp, maar moeten met lede ogen aanzien dat deze kort daarna afgebroken wordt als onderdeel van het ambitieuze verstedelijkingsprogramma dat het afgelopen decennium in China heeft plaatsgevonden.

De zesde film van de veelgeprezen Chinese regisseur Li Ruijun groeit uit tot een teder verhaal over de transformerende aard van liefde, en de veerkracht om tegen de conventies van de samenleving in te gaan. Return to Dust is volledig opgenomen in Li's geboorteprovincie Gansu, tegen de achtergrond van majestueuze zandduinen. De film was een verrassing in de hoofdcompetitie van het Filmfestival van Berlijn 2022.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 9 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Li Ruijun

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CN

Originele titel

Yin ru chen yan

Lengte

131 min.

Taal

Mandarijn

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

still Return to Dust (Li Ruijun, CN 2022)
still Return to Dust (Li Ruijun, CN 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op