Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Returning to Reims

Returning to Reims (Fragments)

Jean-Gabriel Périot / FR, 2021 / 83 min.

Archiefmateriaal en filmfragmenten tonen de geschiedenis van de Franse arbeidersklasse tussen de jaren vijftig en nu. Er is bedroevend weinig veranderd, behalve dan dat de vroegere communisten nu en masse Front National stemmen.

poster IDFA 2021

Maatschappelijk hogerop komen is vrijwel onmogelijk in de rigide klassenmaatschappij die Frankrijk in wezen nog steeds is. Maar de verteller in Returning to Reims (Fragments), zelf een arbeiderskind, lukt het zich te ontworstelen aan zijn lot – als dertienjarige in de fabriek gaan werken, leven in grauwe woonkazernes, gebukt gaan onder analfabetisme en alcoholisme en vroegtijdig sterven. Hij vlucht weg van de plek waar hij opgroeide en keert pas terug na de dood van zijn vader, die hij haat. Pas als zijn moeder vervolgens begint te vertellen over haar leven, beseft hij hoezeer zijn vader gevormd was door zijn omgeving en omstandigheden.

Returning to Reims (Fragments) is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Didier Eribon uit 2009, maar is veel meer dan dat individuele levensverhaal. Een opeenvolging van filmfragmenten, nieuwsbeelden en stukjes documentaire illustreert en duidt de ontwikkeling van de gehele arbeidersklasse. Verstokte communisten vormen nu misschien wel de basis van het rechts-radicale Front National, maar dat heeft meer te maken met identiteitsverlies dan met buitenlanderhaat.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jean-Gabriel Périot

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR

Originele titel

Returning to Reims (Fragments)

Lengte

83 min.

Taal

French

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op