Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Ulrich Seidl / AT, DE, FR, 2022 / 114 min.

Ooit was hij succesvol – nu treedt hij op voor de schlagerminnende toerist, in benevelde staat, de bankrekening vrijwel leeg, de moeder net gestorven en de vader dement. Het zit Richie Bravo bepaald niet mee in Ulrich Seidls eerste speelfilm in tien jaar.

poster Rimini (Ulrich Seidl, AT 2022)

Vroeger vierde de blonde Oostenrijks popster Richie Bravo triomfen, maar sinds de roem is vergaan scharrelt hij een inkomen bij elkaar als charmante lounge- en schlagerzanger, met buikje, gehuld in te strak zittend pak. Standplaats: het toeristencircuit van Rimini, de bij Duitse en Oostenrijkse vakantiegangers geliefde Italiaanse badplaats.

Nadat Bravo zijn moeder heeft begraven in Oostenrijk en zijn demente vader in een verzorgingshuis is beland, maakt de zanger de balans op. Hij is blut, hoe verder? En dan duikt ook nog dochter Tessa op die geld wil zien, als genoegdoening voor Bravo’s weglopen uit het huwelijk met haar moeder.

Oprecht doorvoeld pathos

Rimini heeft alle ingrediënten van een tranentrekker, maar in handen van regisseur Ulrich Seidl groeit het verhaal uit tot iets wat de dagelijkse misère overstijgt. Bravo is een loser die zich wentelt in zelfmedelijden, tegelijkertijd volhardt hij in zijn pogingen om te overleven, ook al zijn z’n methodes bepaald niet fijnzinnig. Zijn leven is oprecht doorvoelde pathos geworden, met zijn schlagers treft hij zijn toehoorders recht in het hart.

Voor zijn eerste speelfilm na Paradies: Hoffnung (2013) koos Seidl winters Rimini als decor. De verlaten stranden, dichte hotels en de door regenbuien en wind gegeselde straten, dat was de perfecte omgeving voor het verhaal van een man die de rekening van zijn levenswandel krijgt gepresenteerd. De lang aangehouden takes, gedraaid in CinemaScope-formaat, benadrukken Bravo's verlorenheid.

Richie Bravo-schlagers schrijven

Bijzonder: Seidl gaf componisten Fritz Ostermayer en Herwig Zamernik opdracht om 'Richie Bravo-schlagers' te schrijven en te arrangeren. 'Waar het om ging was kitsch en vertwijfeling te verbinden, pathos en klagelijkheid. Schlagers onttrekken zich aan de logica en het verstand, ze gaan over wensen en angsten."

...prachtig portret...briljant... (**** NRC Handelsblad)

...onvoorstelbaar droeve schoonheid...Seidls meest humane werk...uitgekiend...voltreffers van scènes...geestige...aandoenlijk...weergaloos...ijzersterk...bewijst de grote vorm waarin de Oostenrijker verkeert. (**** De Volkskrant)

...Prachtig...doorvoeld drama, meeslepend en levensecht... (**** Trouw)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ulrich Seidl

Productiejaar

2022

Productieland(en)

AT, DE, FR

Originele titel

Rimini

Lengte

114 min.

Taal

Duits, Italiaans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Rimini (Ulrich Seidl, AT 2022)
still Rimini (Ulrich Seidl, AT 2022)
still Safari (Ulrich Seidl, 2006)

Eye Film Player

Op de Eye Film Player zijn Seidl's eerdere films Safari en Paradies: Hoffnung te huur.

Bezoek de Eye Film Player
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op