Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eyeonart photo1 uva pietzwart

Rise and Shine! This Must be Happiness - Researchlab UvA+Piet Zwart

De Researchlabs op 28 februari en 16 mei in EYE on Art geven ruimte aan talentontwikkeling van een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars. In de Researchlabs stellen studenten van tien kunstacademies en universiteiten een programma samen met eigen werk en (remixen van) films van de EYE-collectie. De Researchlabs zijn niet gebonden aan een strikt format en zijn vaak een kruisbestuiving tussen film en andere kunstvormen. Op 28 februari en 16 mei reikt EYE in samenwerking met Heineken H41 een prijs uit aan de twee beste projecten.

Eyeonart photo1 uva pietzwart

rise and shine! this must be happiness

EYE presenteert een avond in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en het Piet Zwart Instituut om het eeuwenoude vraagstuk van wat geluk is te gedenken, ter discussie te stellen en te logenstraffen. Het programma bevat zeventien originele films en kunstwerken gemaakt door jonge onderzoekers en kunstenaars. Zij zullen ons vanavond confronteren met de vraag: zijn wij gelukkig?

Het streven naar geluk is een onvervreemdbaar recht, een recht dat we onze hele leven lang onbekommerd najagen. Geluk en een gelukkig leven vormen de maatstaf voor het goede leven. Toch is het evident wanneer we om ons heen kijken in onze moderne wereld dat er vele vormen van geluk zijn. Vormen van geluk die met elkaar botsen en met elkaar in tegenspraak zijn, die leiden tot oorlogen en tot levens die niet goed verlopen, vormen van geluk die lijken te loochenen wat geluk is.

Weten we trouwens eigenlijk wel wat geluk is?

Misschien bestaat er niet zo iets als geluk. Zolang er meer dan één mens op aarde rond loopt, zal er altijd frictie bestaan tussen de verschillende manieren om geluk na te streven. Twee uur lang zullen dertien kunstenaars van het Piet Zwart Instituut en zes onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ieder hun eigen streven naar geluk voorleggen aan het publiek in EYE. Ze zullen daarbij vragen wat het betekent om gelukkig te zijn in deze moderne wereld.

Zeventien kunstwerken en korte films die diep ingaan op de betekenis van catastrofale klimaatverandering, maatschappelijke verwachtingen en ongebreideld kapitalisme tonen ons de wijd uiteenlopende en tegelijk zo vertrouwde manieren om naar geluk te streven. Wat ons inspireert en motiveert, wat ons verwart en uitdaagt, het zijn thema”s die in ieder project onderzocht worden.

We streven ons hele leven lang geluk na, maar alleen vanavond zullen onze ware gedachten over deze vraag naar geluk aan het publiek in EYE worden voorgelegd. Misschien zullen wij zelf dan ook stilstaan bij dit “onvervreemdbare recht”.

(UvA + Piet Zwart)

Details

Ryan cherewaty
Lucy benjamin
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op