Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
River st1

River, The

Jean Renoir / US, 1951 / 99 min.

In India opgenomen Technicolor-productie, de eerste kleurenfilm van de Franse meesterregisseur Jean Renoir (La règle du jeu, La grande illusion). Keuzefilm Martin Scorsese, die het zien van The River beschouwt als een van zijn ‘meest vormende filmervaringen’.

River ps

Renoir schetst het opgroeien van de jonge Britse Harriet die in haar adolescentenfase zit. Met haar familie woont ze in de Bengalen-deltaregio, tussen de hindoes met hun kleurrijke tradities. Harriet en twee van haar vriendinnen zijn onder de indruk van de knappe Amerikaanse gevechtspiloot Capt. John die in WOII invalide is geraakt – Harriet weet nauwelijks raad met haar stormachtige gevoelens.

lyrische beelden

Renoir baseerde zijn film op de roman van Rummer Godden, dezelfde schrijver waarop Powell & Pressburger zich beriepen voor hun Technicolor-epos over onderdrukte liefde, Black Narcissus. Filmden Powell & Pressburger in de studio, Renoir trok erop uit en legde de spirituele schoonheid van India vast in lyrische, oogstrelende beelden. Hij filmde langs de oevers van de Ganges en maakte een indrukwekkend portret van India”s natuur, de bevolking en haar gebruiken.

Van de film restten vrijwel geen toonbare kopieën meer, wel rustte het originele Technicolor-negatief in de collectie van het British Film Institute. De Academy Film Archive voltooide in 2005 de restauratie.

Voor Martin Scorsese was het zien van The River een van de meest vormende filmervaringen van zijn leven. De regisseur: “Its use of color seemed absolutely extraordinary, and it affected me strongly – it does every time I see it. Practically every image in this picture just sings with color and light. There's no doubt in my mind, The River is one of the most beautiful color films ever made.”

The River was ook van grote invloed op Wes Andersons India-film The Darjeeling Limited (2007).

Restored by Academy Film Archive, in association with the BFI and Janus Films, with restoration funding provided by the Hollywood Foreign Press Association and The Film Foundation.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jean Renoir

Productiejaar

1951

Productieland(en)

US

Originele titel

River, The

Lengte

99 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Martin Scorsese

In de zomer van 2017 presenteerde Eye een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese. De regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld.

Lees meer
campagnebeeld Martin Scorsese - The Exhibition
River st3
River st4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op