Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Rizi 1

Rizi (Days)

Bekijk trailer

Tsai Ming-liang / TW, 2020 / 127 min.

Wat is er nodig om menselijke emotie uit te drukken? Filmmaker Tsai Ming-liang laat zien dat je met spaarzame filmische middelen maximaal effect kunt bereiken.

Poster Rizi

Wat is er nodig om menselijke emotie uit te drukken? Filmmaker Tsai Ming-liang laat zien dat je met spaarzame filmische middelen maximaal effect kunt bereiken.

Kang leidt het leven van een zwerver, leidend aan ziekte en pijn. Dan ontmoet hij Non; ze vinden troost bij elkaar voordat ze uit elkaar gaan en hun leven weer voortzetten.

Tsai’s vaste hoofrolspeler Lee Kang-sheng speelt de oudere man, vrijwel woordloos. De camera registreert nauwgezet alledaagse handelingen, zoals het schrappen van een komkommer, een lichaam dat met olie wordt ingewreven. En de tijd? Die verstrijkt zoals ze verstrijkt, kalmpjes.

In 2019 presenteerde Eye een overzicht van het werk van de gerenommeerde cineast Tsai Ming-liang. Omdat Rizi (competitie Berlinale 2020) tot op heden geen Nederlandse distributeur vond, verwierf Eye de film voor zijn collectie en distributiecatalogus.

Deze film wordt door Eye Filmmuseum ook landelijk uitgebracht.

...wonder van een film...Tsai Ming-liang is weer op de toppen van zijn kunnen... (**** NRC Handelsblad)

...opmerkelijk aangrijpend....Goed dat Tsai zijn pensioen negeerde: zo teder en warm liet hij zich nog niet eerder zien. (**** De Volkskrant)

...parel...meesterschap...zorgvuldig uitgekiend...unieke samenwerking...houdt Tsai je twee uur lang in zijn greep...sluitstuk van de zomerreeks Previously Un­released...Een waardiger ­afsluiting had het programma zich niet kunnen wensen. ('Film van de Week', Het Parool)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 9 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Tsai Ming-liang

Productiejaar

2020

Productieland(en)

TW

Originele titel

Rizi (Days)

Lengte

127 min.

Taal

Mandarin Chinese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

Rizi is Tsai's eerste fictiefilm sinds zijn in 2015 aangekondigde stop als speelfilmregisseur. Daarna realiseerde hij nog wel het VR-werk The Deserted (2017) en de nonfictiefilm Your Face (2018), die beide in Eye zijn vertoond.

Still Rizi 2
Still Rizi 3

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op