Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Rocco e i suoi fratelli (Luchino Visconti, IT/FR 1959)

Rocco e i suoi fratelli

Luchino Visconti / IT, FR, 1960 / 174 min.

Nog steeds brandend actuele sage over een Zuid-Italiaanse familie die een nieuw leven wil beginnen in de industriestad Milaan. In elk van de episoden staat een van de vijf broers centraal. Alain Delon en Annie Girardot zetten fabelachtige acteerprestaties neer. Visconti's film inspireerde Ivo van Hove tot het theaterstuk Rocco en zijn broers. Zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster Rocco e i suoi fratelli (Luchino Visconti, IT/FR 1959)
Op een koude winterdag arriveert een moeder met haar vier zoons in Milaan. Ze zijn de vijfde zoon achterna gereisd vanuit het verarmde zuiden. In een armzalig flatje probeert het gezin een beter bestaan op te bouwen.

Ieder gaat anders om met de druk en verwachtingen waar ze als arbeidsmigranten mee te maken krijgen: de ene broer werkt als bouwvakker en wil een gezin stichten, de ander verliest zich in zelfvernietiging, de derde offert zich op om het gezin bij elkaar te houden, terwijl hij heimwee heeft naar het zuiden.

Wanneer twee broers verliefd worden op Nadia, een jonge sekswerker, raakt het gezin verscheurd. Rocco wordt professioneel bokser om de schulden van zijn broer Simone af te betalen, maar een familiedrama is onafwendbaar.

Migratie

Visconti liet zich voor zijn vertelling over de botsing tussen traditie en moderniteit onder meer inspireren door Dostojevski's roman De idioot en Thomas Manns bijbels getinte vertelling Joseph und seine Brüder. Muziek van Nino Rota. Winnaar FIPRESCI & Special Prize in Venetië.

Het verhaal van de vijf ontwortelde broers is ook een verhaal van migratieproblematiek, aldus Ivo van Hove: "Visconti laat met één gezin zien welke druk migratie op het individu uitoefent. Elk van de zonen belichaamt een andere houding in het moeizame proces van integratie en assimilatie. Het script gaat over de botsing tussen traditie en moderniteit en is nog steeds brandend actueel."

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Luchino Visconti

Productiejaar

1960

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

Rocco e i suoi fratelli

Lengte

174 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld (opgemaakt) All About Theatre About Film
still Rocco e i suoi fratelli (Luchino Visconti, IT/FR 1959)
still Rocco e i suoi fratelli (Luchino Visconti, IT/FR 1959)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op