Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rooie sien1

Rooie Sien

Frans Weisz / NL, 1975 / 108 min.

Succesvolle publieksfilm waarin Weisz al zijn gevoel voor theater uit kon leven. Willeke Alberti die als de jonge Rooie Sien alle verleidingen van het milieu weerstaat, heeft zich met 'Telkens weer' bij velen onsterfelijk gezongen.

1002004000115898

Rooie Sien is de verfilming van het gelijknamige stuk uit 1917 van theaterdirecteur Marius Spree over een vrouw die net als haar moeder vóór haar, dreigt af te glijden naar de prostitutie. De grootouders van de ongedurige Rooie Sien voeden haar liefdevol op maar maken zich zorgen dat ze niet alleen haar rode haar, maar ook het karakter van haar moeder heeft geërfd. In plaats van een burgerlijk bestaan met een kruidenierszoon, verkiest Rooie Sien het avontuurlijke leven met de mondaine sjacheraar Jan Meier, en wordt revueartiest in een Amsterdams cabaret.

Flamboyante vertolking

Willeke Alberti schittert als de flamboyante Rooie Sien, het door haar gezongen 'Telkens weer' werd een van haar bekendste liedjes. Beppie Nooy had het uit 1917 daterende stuk van Marius Spree al eindeloos lang op de planken gebracht en nu zelf een filmscenario geschreven.

Frans Weisz destijds in gesprek met filmjournalist Harry Hosman: “Rooie Sien is een logische overgang van Naakt over de schutting. In Naakt zitten al dingen met glamour die terugkomen in Rooie Sien, alleen beter gehanteerd en in een beter verhaal. Ik hou van glamour, timing zoals in de Amerikaanse film; (…). Entertainment is alles, met gebruik van eigen persoonlijkheid, eigen gedachten. De glamour probeerde ik uit in Naakt over de schutting (…). In Rooie Sien ben ik in essentiële vakken, de vorm, timing, techniek en regie, vooruitgegaan.”

“'Bezield en hartverwarmend' (NRC Handelsblad)

Frans Weisz - Filmen is vurrukkulluk

Bij de première van Frans Weisz” nieuwste film Het leven is vurrukkulluk ruimt EYE de zalen in voor een programma rond de films van een van Nederlands belangrijkste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar.

Details

Regisseur

Frans Weisz

Productiejaar

1975

Productieland(en)

NL

Originele titel

Rooie Sien

Lengte

108 min.

Drager

35mm

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op