Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rope still1

Rope

Alfred Hitchcock / US, 1948 / 80 min.

Op feiten gebaseerde Hitchcock-thriller over twee rijke jongemannen die een vriend ombrengen, alleen  omwille van de sensatie. Rope, Hitchcock’s eerste eigen productie, is beroemd om zijn technische innovaties: de ‘master of suspense’ filmde in ononderbroken sequenties van tien minuten om de handeling vloeiender te laten verlopen.

Ropeposter

Hitchcock nam het waargebeurde verhaal van twee briljante studenten die een medestudent vermoordden tot uitgangspunt voor een razendknappe murder mystery. Brandon en Philip verbergen het lijk in dezelfde kamer waar ze die avond een feestje organiseren; ook de door hen bewonderde professor Rupert Cadell (James Stewart) is uitgenodigd. Wie van de gasten zal de waarheid aan het licht brengen aan de hand van enkele tips?

Rope werd beroemd om zijn gedurfde technische innovatie. Hitchcock nam de handeling op in acht ononderbroken takes en maakte geen gebruik van overvloeiers of andere trucages. De meester: “Om de doorlo­pende actie vast te houden (…) moesten er meer technische hinder­nissen worden genomen. Hoe moest bijvoorbeeld de camera opnieuw worden geladen aan het eind van iedere film­spoel, zonder de scène te onderbreken? Dat deden we door iemand vlak voor de camera langs te laten lopen, zodat de handeling even verduisterd werd, terwijl wij van de ene camera naar de andere overschakelden.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1948

Productieland(en)

US

Originele titel

Rope

Lengte

80 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Rope still2
Rope still4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op