Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Rmd 03

Rua de mão dupla

Cao Guimarães / BR, 2002 / 75 min.

Regisseur Cao Guimarães vroeg twee mensen die elkaar niet kenden een etmaal lang hun huizen te ruilen. Ze kregen en videocamera mee en de opdracht zich een beeld te vormen van de persoonlijkheid van de ander. De videobeelden worden getoond in een splitscreen montage, een gelaagd portret van anonieme stadsbewoners ontstaat. Vertoning bij de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

Rmd 02

Guimarães” achtergrond als fotograaf, filosoof en beeldend kunstenaar komt in het Rua de mão dupla-project duidelijk tot uiting. Niet alleen is hij als filmer bereid de camera uit handen te geven, ook het experiment gaat hij niet uit de weg. De beide deelnemers kregen geen voorschriften mee en mochten naar eigen goeddunken het huis waarin ze verbleven op video vastleggen. Onnadrukkelijk ontstond zo een mentaal beeld van “de ander”, waarvan de deelnemers na afloop verslag deden.

Intrigerend aan de splitscreen presentatie is dat de persoonlijkheden van de afwezige bewoners in de wederzijdse opnamen duidelijk naar voren komen; niet alleen tussen de bewoners, ook tussen de objecten en interieurdetails ontstaat een stille dialoog, een poëtisch gesprek der dingen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Cao Guimarães

Productiejaar

2002

Productieland(en)

BR

Originele titel

Rua de mão dupla

Lengte

75 min.

Taal

Portugees

Drager

DCP

Onderdeel van

Locus

Van 16 september tot en met 3 december 2017 organiseerde Eye een grote tentoonstelling over het werk van twee prominente filmkunstenaars: Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães. Met hun gelauwerde werk roepen ze een wereld op waarin droom, zintuiglijke ervaring en werkelijkheid samenkomen.

Lees meer
campagnebeeld Locus: Apichatpong Weerasethaku - Cao Guimaraes
Rmd 05
Rmd 02
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op