Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Researchlabs 2023 Leiden University Samson Sonata for Smoke

LEI – Seeing sound

Researchlabs 2023: RUL – Seeing sound

Kunstenaars en filmmakers als Jonna Kina, Samson Young, Sorayos Prapapan, Joanne van der Weg, Clara van Gool en Arianne Olthaar nemen je mee op een auditief avontuur door middel van foley-kunst, geluidsopnames en sound design. Alyssa Dole wijst je de weg in haar wereld van stilte via gebarentaal om de geluidswereld van slechthorenden waar te nemen.

poster Researchlabs 2023
In de filmselectie van studenten van de Rijksuniversiteit van Leiden (RUL) horen we de klep van een piano, ritselende bladeren en gezang vanuit een douche. Door naar deze geluiden te luisteren kunnen we zien of mensen haast hebben, of het hard waait, en of mensen in een goed humeur zijn. Geluid is cruciaal. In vergelijking met muziek besteden we echter vaak maar weinig aandacht aan geluid. We vergeten te gemakkelijk dat geluid een belangrijke rol speelt bij de vorming van onze waarneming.

Filmmakers gebruiken sound design om scènes voor het publiek spannend en verrassend te maken. Wanneer geluid in een kamer nagalmt of door luidsprekers wordt versterkt, kan het oorspronkelijke signaal worden vervormd of zelfs volledig worden veranderd, wat tot verwarring of verkeerde conclusies kan leiden.

In de bioscoop speelt hoogfrequent geluid een belangrijke rol in hoe snel en indrukwekkend de beelden op het scherm worden waargenomen. Cinema is begonnen als een visueel medium; daarom lag de nadruk op beelden en visuele omgeving, en werd geluid vaak over het hoofd gezien. Het doel van de studenten van Rijksuniversiteit Leiden is om met hun keuzefilms de aandacht te vestigen op het belang van geluid bij het verwerken en interpreteren van de wereld om ons heen.

Programma

 • Arr. of scene (Jonna Kina, FI/FR 2017, 5')

 • Sonata for Smoke (Samson Young, HK 2021, 15')

 • Death of the Sound Man (Sorayos Prapapan, TH 2017, 15')

 • Blindelings (Joanne van der Weg, NL 2014, 2')

 • Reservaat (Clara van Gool, NL 1988, 9')

 • Hotel Nachtclub (Arianne Olthaar, NL 2011, 3')

 • Deaf Perception (Alyssa Dole & Chase Bailey, US 2010, 5')

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

60 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Researchlabs 2023

Tijdens de jaarlijkse ResearchLabs is Eye een ontmoetingsplaats voor studenten van academies en universiteiten die samenkomen om er hun eigen werk te presenteren en dat van anderen te bekijken.

Lees meer
Researchlabs 2023 VR Academy
Researchlabs 2023 Leiden University Deaf Perception
Researchlabs 2023 Leiden University Film
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op