Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Sabotage1

Sabotage

Alfred Hitchcock / GB, 1936

Over zijn bewerking van Joseph Conrads klassieker The Secret Agent had Hitchcock gemengde gevoelens. Toch werd het verhaal over een Londense bioscoopeigenaar die betrokken raakt bij sabotage en ongewild zijn vrouw en haar jonge broer meesleurt in een tragedie, alom geprezen.

Sabotageposter

Hitchcock behield de donkere sfeer uit Joseph Conrads roman The Secret Agent maar veranderde allerlei plotwendingen en karakters. Zo is Hitchcock vager over doelwit en motief van de groep saboteurs die een reeks aanslagen in Londen plannen. Verder werd de tabakshandelaar een bioscoopeigenaar en verplaatste hij de setting van het Victoriaanse Londen naar het Londen van nu. Ook veranderde Hitchcock de voornaam uit het boek, Adolf, in Karl, mogelijk om de suggestie van een verwijzing naar Adolf Hitler te voorkomen.

Hitchcock stond zelf niet heel positief tegenover de film, in het bijzonder vanwege de krachtige, wrede sequentie met een bomexplosie op een bus in Londen, die, zo vertelde hij later aan François Truffaut, met al zijn eigen suspense-regels brak. Toch werd Sabotage alom geprezen bij zijn uitbreng in 1936. Sabotage was Hitchcocks laatste film voor Gaumont-British, die zich gingen concentreren op distributie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1936

Productieland(en)

GB

Originele titel

Sabotage

0

Drager

35mm

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Sabotage2
Sabotage3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op